Life FIRSTCLASS 2023. 03. 23.

Így idd helyesen a vizet

Sokan nem tudják, mikor és mennyit javasolt inni, illetve milyen negatív hatásai lehetnek a kiszáradásnak. Adunk néhány tippet.

Az emberi testnek rendszeresen szüksége van folyadék-utánpótlásra, ha ezt nem kapja meg, annak jelentős negatív hatása van az állóképességre, ezt azért tudjuk, de hatása van a szellemi teljesítményre, a koncentrálóképességre és a kreativitásra is. A folyadékhiány azonnal meglátszik a bőr állapotán is, érzetre is szárazabb lesz, a szemek beesettebbnek látszanak, az ajkak veszítenek feszességükből.

Érdemes erre az egyszerű biológiai szükségletre odafigyelni, és kizárni annak a lehetőségét, hogy a vízhiány miatt érezzük magunkat kényelmetlenül a mindennapokban. A Waterdrop összegyűjtötte, hogy mikor és mennyi folyadékot ajánlott fogyasztani annak érdekében, hogy a lehető legjobban érezzük magunkat a bőrünkben.

A szervezet folyadékháztartását érdemes a nap első felében feltölteni, ekkor működik a vese a legintenzívebben. A legjobb, ha az ébredés utáni első tíz órában óránként átlagosan egy pohárnak megfelelő (2,4 dl) folyadékot veszünk magunkhoz. Ez a szám az a minimális mennyiség, amelyre egy nyugalomban lévő, azaz nem sportoló és nem extrém meleg környezetben tartózkodó felnőtt szervezetnek testsúlytól függetlenül minimálisan szüksége van.

Így igyad helyesen a vizet

Ezt a mennyiséget fogyaszthatjuk nagyobb adagokban vagy folyamatosan kortyolgathatjuk is. Természetesen a fennmaradó 14 órában se feledkezzünk meg a folyadékfogyasztásról, de akkor már elegendő annyit fogyasztani, amennyit éppen kívánunk.

Annak érdekében, hogy az edzés hatékonyságát maximalizálhassuk, célszerű a folyadékfogyasztást is optimalizálni. A Galoin-egyenlet szerint a szervezetnek minden 15-20 sportolással töltött percet követően testsúlykilogrammonként 2 ml folyadékpótlásra van szüksége. Ez egy 60 kilogrammos felnőtt esetében egyórás edzésnél a napi normál folyadékbevitelen felül 3,6-4,8 deciliter extra folyadékigényt jelent. A folyadékbevitel sportnemtől függően történhet sportolás közben vagy előtte és utána egyenletesen elosztva.

Ügyeljünk rá, hogy az edzést hidratáltan kezdjük, annak érdekében viszont, hogy a folyadék a hasunkban ne zavarjon mozgás közben, törekedjünk arra, hogy az aktivitást megelőző két-három órában többször kevesebb folyadék fogyasztásával töltsük fel a szervezetünket. Szaunázás esetén minden húsz forróságban töltött percre számoljunk minimum 2,5 deciliter extra folyadékbevitelt.

Így igyad helyesen a vizet

Amennyiben nem okoz problémát az elegendő mennyiségű vízfogyasztás, akkor is érdemes száraz, nagyon hideg vagy meleg környezetben történő hosszabb tartózkodást követően olyan folyadékot fogyasztani, amely tartalmaz egy csekély nátriumot, káliumot, magnéziumot és elektrolitokat. Az intenzív izzadást igénylő sportoknál nemcsak vizet, hanem ásványi sókat és nyomelemeket is veszítünk.

Érdekes módon a kiszáradás első jele a fáradságérzet, amelyre megoldásként sokan rögtön koffeinbevitellel reagálnak. A koffein azonban újabb folyadékot von el a szervezettől, így valójában csak rontunk a helyzeten. A koffein vízhajtó hatását egyszerűen kompenzálhatjuk, a bevitt koffeintartalmú ital kétszeresének megfelelő mennyiségű víz fogyasztásával.

Kép(ek) forrása: Waterdrop