Life Kovács Miklós 2023. 03. 25.

3D-nyomtatóval készült a mérnökök süteménye

A Columbia Egyetem mérnökei forradalmian új felhasználási területet találtak a 3D-s nyomtatók számára, lehet, hogy hamarosan nyomtatott süteményekkel lesznek tele a cukrászdák.

Az NPJ Science of Food folyóiratban megjelent tanulmány tanúsága szerint az egyetem mérnökei meglepően új módszert fedeztek fel egy vegán sajttorta elkészítésére. Sutba dobták a sütőt, és minden egyéb konyhai eszközt, vérbeli mérnökként a legfejlettebb technológiát vették elő a probléma megoldásához. Hét összetevőből készítették el a szelet sajttortát, kizárólag 3D nyomtatót és lézert alkalmazva. 

A 3D nyomtatás gasztronómiai felhasználása nem új keletű dolog, már többen kísérleteztek a mesterséges húsok ilyen módszerekkel történő előállításával, és vannak cégek, amelyek meglehetősen ígéretes eredményeket értek el.

Ilyen a mérnökök desszertje, 3D-s nyomtatóval készítve

Fotó: Jonathan Blutinger/Columbia Engineering

Ami kiemeli a Columbia Egyetem sajttortáját, az a lézer erejével történő végső “sütés”. Ezzel tudják a folyékony alapanyagokat megszilárdítani, és kialakítani a klasszikus tortaszelet formáját. A módszer kidolgozása évek munkájába került a fejlesztőcsapatnak, rá kellett jönniük milyen alapanyagokat tudnak hatékonyan kinyomni a gépből, és melyek azok, amelyeket a lézer képes megsütni. Így eljutottak a géphez, ami képes 18 alapanyagot kezelni, nyomtatni és sütni, ráadásul egyszerre. 

Elmondásuk szerint a módszer nagyon izgalmas előnye, hogy milliméterenként lehet pontosan adagolni a hozzávalókat, és precízen állítani a sütés hőfokát, szinte másodpercenként. Erre egy hagyományos sütő nem képes. 

A kísérlet vegán sajttortájához Graham-kekszből készült pasztát kevertek össze más alapanyagokkal, és végül megkapták a banános-meggyes szeletet, amibe került még mogyoróvaj és mogyorókrém is. Egy ilyen szelet elkészítése 30 percig tart a különleges gépben.

Forrás: Columbia Engineering
Kép(ek) forrása: Jonathan Blutinger/Columbia Engineering