Life Fehér Patrik 2023. 03. 27.

Sztárok bizonyítják, hogy új szabályokkal még sikeresebb lehet a foci

Az FC Barcelona korábbi klasszisa által útjára indított új fociliga első szezonja véget ért. A zárás megmutatta, hogy komoly igény lehet a változásokra a futballban.

A hagyományos értelemben vett labdarúgás alapszabályai alig változtak a kezdetek óta: nagyjából 100 méter hosszú pályán 90 percig kergeti a labdát 22 ember azzal a céllal, hogy többször juttassák azt a másik csapat kapujába, mint az ellenfél. A kezdetek ebben az esetben a 19. század közepét jelenti: 1863-ban alakult meg Angliában a The Football Association (FA), az első labdarúgó szövetség.

Az elmúlt 160 évben felmerült változtatási igényeket a szabályalkotók nemigen követték, az alapok maradtak ugyanazok. Egyesek szerint ez probléma, véleményük szerint így például nehezebb lekötni a fiatalabb közönség figyelmét, akiket nem érdekel 90 perc hibára váró passzolgatás, csak a lényeg, az akció, a gólok.

Erre próbált megoldást kínálni Gerard Piqué, az FC Barcelonából nemrég visszavonult játékos, amikor megalapította a Kings League nevű bajnokságot. Ennek első szezonjában 12 csapat küzdött kispályán, csapatonként 7-7 emberrel egymás ellen összesen 40 percig. Hozzányúlt tehát mind a pálya méretéhez, mind az időhöz, mind a játékosok számához – ez azért még nem forradalmi. Emellett olyan új dolgokat hozott be, amiket a focival nem is kötne össze az ember. A középkezdés például a vízilabdában látottakhoz hasonlóan zajlik a Kings League-ben: aki előbb a középre tett labdához sprintel, az indíthatja a meccset.

Életkép a négyesdöntőből (Kép: Cesc Maymo/WireImage/Getty Images)

Életkép a négyesdöntőből (Kép: Cesc Maymo/WireImage/Getty Images)

Cserélni bármennyiszer lehet a meccsen, simán visszatérhet az is a pályára, aki azt egyszer már elhagyta. Vannak meccset befolyásoló külső tényezők, úgynevezett aranykártyák is, amelyeket még az összecsapások előtt kapnak a csapatok. Ezek között olyanok találhatóak, mint egy előre megítélt büntető, kettő találatot érő gól, egygólos előnnyel kezdett meccs, a másik csapat lapjának elrablása vagy kétperces kiállítás az ellenféltől.

Projektjéhez rengeteg egykori sztárfocistát megnyert Iker Casillastól Chicharitón és Ronaldinhón (a nyitóképen) át Sergio Agueroig. A ligát indulása után a spanyol bajnokság elnöke cirkusznak nevezte, de az azért jelzésértékű volt, amikor az egyik meccsen egy, a La Ligában aktív focista bukkant fel – igaz, maszkban, ugyanis jelenlétével szerződést szegett.

A Camp Nou a Kings League döntőjén (Kép: Xavi Torrent/Getty Images)

A Camp Nou a Kings League döntőjén (Kép: Xavi Torrent/Getty Images)

A liga népszerűségéhez sokat hozzátettek a sztárokon kívül az internetes streamerek és influenszerek: a meccseket nem hagyományos módon, a tévében (neadjisten fizetős kábelcsatornákon) közvetítették, hanem olyan felületeken, mint a Twitch, a YouTube vagy a TikTok. Hogy ez mennyire volt sikeres? A hét órán át tartó négyesdöntőt átlagosan (!) 1,38 millióan követték, de csúcsidőben 2,16 millióan kapcsolódtak be a közvetítések valamelyikébe – nem rossz ez egy olyan bajnokságtól, amelyik csak az első szezonját teljesítette.

Mindehhez hozzájött az a 92 522 ember, akik koppig megtöltötték a FC Barcelona otthonát, a Camp Nou stadiont. Ők személyesen láthatták, ahogy csúcsra ér a Kings League első bajnoka, az El Barrio nevű alakulat.

Forrás: Gizmodo
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Manuel Queimadelos/Quality Sport Images/Getty Images