Life Fehér Patrik 2023. 03. 29.

Ezek a világ legkedveltebb fagyijai

Lassan itt a nyár és beindul a fagyiszezon. Mutatjuk, mely fagylaltok jelenleg a világ kedvencei - ezek jó eséllyel neked is ízlenek majd!

500 forintos gombóconkénti ár ide vagy oda, a nyári melegben nehezen állunk ellen a fagylalt édes és hűsítő vonzásának. De milyen ízt válasszunk? Ebben a kérdéskörben két ember létezik: az, aki már előre tudja, hogy mit kér (ez én vagyok, #teamcitrom), illetve az, aki percekig böngészi a kínálatot, mielőtt dűlőre jut (nos, ez is én vagyok).

A Tasteatlas a közelgő fagyiszezon előtt összegyűjtötte, hogy melyek jelenleg a világ legnépszerűbb ízei. Az ízeket feltérképező oldalon a felhasználók legfeljebb öt csillaggal pontozhatják az ízeket, ezek átlagából pedig könnyedén megkapjuk a kedvenceket.

Fagylalt vs. jégkrém – mi a különbség?

Sokan a mai napig rendre összekeverik a fogalmakat, így érdemes tisztázni a fagyi és a jégkrém közötti különbséget. A két termék között már a készítés és az alapanyagok között is van eltérés, de a legegyszerűbb talán arról megjegyezni őket, hogy a fagyit a fogyasztás helyszínén készítik, míg a jégkrémet nem.

A szavazók kedvence: pisztácia (4,5 csillag)

Minden olasz fagyizó alapíze a pisztácia: a magokból készült krémet összekeverik a klasszikus tejes alappal, esetenként pedig megszórják tört pisztáciával az egészet. Egyszerű, de nagyszerű!

Ezek a világ legkedveltebb fagyijai

Hajszál híján elsők: étcsokoládé (4,5 csillag) és csokoládé (4,4 csillag)

A Tasteatlas listáján az étcsokis variáns megelőzte a sima csokifagyit: ebben a változatban együtt jön ki a fagyi alapvető édessége, illetve a magas kakaótartalmú csokoládé keserűsége.

Ezek a világ legkedveltebb fagyijai

Az olasz fagyi: sztracsatella (4,3 csillag)

1962-ben találták fel a bergamói Ristorante La Marianna étteremben a csokidarabos fagyit, mely sokak kedvence. Nevét egyébként egy, az étterem kínálatában lévő leves után kapta, ahol ugyanúgy törték a tojást a húslevesbe, mint a csokit a gelatóba.

Ezek a világ legkedveltebb fagyijai

Még befért a legjobb ötbe: mogyoró (4,3 csillag)

Klasszikus ez is: a földimogyoró és a tejcsoki elegye gazdag ízt alkot. Az olasz gianduia, mely a lista ötödik helyezettje, nem tartalmaz mogyoródarabokat, ehelyett az ugyanezzel a névvel illetett mogyorókrémet veszi alapul, melyet már a 19. század óta gyártanak Olaszországban, Piemont régiójában.

Bármikor jól esik, ha szereted: citrom (4,2 csillag)

Ha figyelmen kívül hagyjuk a pisztáciát, a legjobb gyümölcsfagyi díját a citrom nyerné a Tasteatlas pontszámai szerint. Kicsit savanyú ízével mindig felfrissíti az embert, nagy titka igazából nincs az íznek. Vannak fagyizók Olaszországban, ahol citromlé mellett limoncellót is kevernek a fagyiba, izgalmasabbá téve az ízt. Legtöbbször önmagában fogyasztják, de esetenként friss bazsalikommal vagy kandírozott citromhéjjal is találkozhatunk mellette.

Ezek a világ legkedveltebb fagyijai

Forrás: Tasteatlas
Kép(ek) forrása: Getty Images