Life Fehér Patrik 2023. 03. 30.

Magyar kutatás adhat választ a kutyák fura viselkedésére

Az ELTE Etológiai Tanszékén vizsgálták azt, miért döntik félre fejüket a kutyák. Érdekes összefüggést találtak.

Mindannyiunk előtt megvan a kép, amikor egy kutya kicsit félredöntött fejjel néz ránk. Ezt legtöbbször cukinak, aranyosnak tartjuk, ám az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológiai Tanszékén meg akarták tudni, miért is teszik ezt a kutyák.

Az olasz Andrea Sommese vezetésével készült 2021-es tanulmány teljes választ nem adott a kérdésre, viszont rájött valami érdekesre. A fejdöntés okát nem minden esetben tudják továbbra sem, de számos esetben akkor döntik el a fejüket a házikedvencek, amikor valami fontos dolgot próbálnak visszaidézni, vagy próbálnak rá emlékezni.

Kép: mlorenzphotography/Getty Images

Kép: mlorenzphotography/Getty Images

Sem mi, sem a kutatók nem értenek kutyául, de a csoport magyarázata, melyet a Scientific Reports tudományos szaklapban is leközöltek, abszolút meggyőző. A csapat olyan videókat vizsgált, ahol a gazdik arra kérték az állatokat, vigyenek hozzájuk egy adott játékot, melyet csak a nevén szólítottak, azaz nem mutattak rá és semmi egyéb segítséget nem közöltek.

Az adatokat elemezve jöttek rá, hogy az okosabb kutyák, vagyis azok, akik meg is tanulták a játék nevét és el is tudták vinni a gazdihoz, 43 százalékkal többször döntötték meg a fejüket a játék neve hallatán. Ezek alapján az ELTE kutatói arra jutottak, hogy a fejdöntésnek olyan hangokhoz lehet köze, melyeket az állatok fontosnak tartanak.

“A kutyák számos szituációban döntik félre a fejüket, de úgy tűnik, hogy csak akkor teszik ezt, amikor számukra valami relevánsat hallanak” – fogalmazott a kutatást vezető Sommese.

A fejdöntés irányára vonatkozóan is tett megállapítást a tanulmány. Ez alapján kutya és kutya között lehet eltérés a fejdöntés irányát illetően, azonban egy kutya az esetek többségében mindig ugyanabba az irányba dönti a fejét.

Forrás: Live Science
Kép(ek) forrása: Nyitókép: diego_cervo/Getty Images