Life Erdős Norbert 2023. 04. 03.

Földönkívüli tárgy lehet a Csendes-óceán mélyén

2014-ben egy Naprendszeren kívüli objektum csapódott az óceánba, és most indul az expedíció, mert lehetséges, hogy idegen technológiáról van szó.

Egy neves harvardi fizikus, Avi Loeb bejelentette, hogy 1,5 millió dolláros (523 millió forint) expedíciót szervez Pápua Új-Guineába, hogy a 2014-ben a Manus-sziget partjainál lezuhant tárgy darabjai után kutasson.

Loeb 2019-ben kezdett el komolyabban foglalkozni az érdekes becsapódással, és a valaha észlelt első csillagközi meteorként azonosította az objektumot, ami azt jelenti, hogy a Naprendszerünkön kívülről származik. Loeb szerint a meteor csillagközi eredetét 2022 áprilisában az amerikai védelmi minisztérium űrparancsnoksága megerősítette a NASA-nak.

A kutatócsapat azt is megállapította, hogy a meteor keményebb volt, mint a NASA földközeli objektumokat vezető katalógusában szereplő 272 meteor.

“Ezen a következtetésen felbuzdulva létrehoztam egy csapatot, amely egy kéthetes expedíciót tervezett a meteor darabjainak felkutatására 1,7 km mélyen az óceán fenekén. A szilánkok összetételének elemzése lehetővé teheti számunkra annak megállapítását, hogy az objektum természetes vagy mesterséges eredetű-e” – írta Avi Loeb egyik bejegyzésében.

A fotón Avi Loeb fizikus

A fotón Avi Loeb fizikus

A fizikus szerint lehetséges, hogy a meteor azért ennyire kemény, mert mesterséges eredetű, és mondjuk egymilliárd évvel ezelőtt indították el egy távoli civilizációból.

Az óceáni expedícióhoz olyan hajót használnak majd, amelyekre mágneseket erősítenek, és ezekkel fogják pásztázni az óceán fenekét, hátha rájuk tapad a keresett objektum. A mágneseket reflektorokkal és kamerákkal egészítik ki, amelyek képét a fedélzetről figyelik majd. Tíz négyzetkilométeres területet vizsgálnak majd.

A potenciálisan fellelhető szilánkok mérete a meteor összetételétől függ. Egy vasmeteorit esetében a fizikus körülbelül ezer darab milliméternél nagyobb szilánkot jósol. Ha a meteor rozsdamentes acél összetételű, Loeb csapata nagyobb méretű, több tíz egy centiméternél nagyobb töredékre számít.

Az expedíció várhatóan 2023 nyáron indul.

Forrás: The Guardian
Kép(ek) forrása: Getty Images