Life Fehér Patrik 2023. 04. 04.

Medvehúst árul egy automata Japánban

Hatalmas sikerrel üzemel a gép az állatvédők nagy bánatára.

Gyakorlatilag mindent meg lehet venni automatákból Japánban az ételektől és italoktól kezdve a női bugyin át az értékes játékokig. A felkelő nap országában 2020-ban kb. 4 millió különféle gép működött, nagyjából 30 emberre jutott egy automata.

Az igazi különlegességeket áruló automaták előbb-utóbb szélesebb körben is ismertté válnak az országban – ez lett a sorsa egy olyan masinának is, mely nyers medvehúst árul. Az északi Akita prefektúrában található Semboku városában novemberben bukkant fel egy olyan gép, mely helyi vadon élő medvék húsát árulja 250 grammos kiszerelésben, adagonként 2200 jenért, átszámítva kb. 5700 forintért.

A lehetőséget egy helyi étterem, a Soba Goro látta meg, mint kiderült, nagyon jól. Az automatához az ország távoli pontjaiból is elzarándokolnak. Volt, aki ezt nem tudta megoldani, ezért írt egy e-mailt az üzemeltetőnek a 400 kilométerre fekvő Tokióból, hogy rendelne némi medvehúst.

Japán az automaták országa (Kép: Tomohiro Ohsumi/Getty Images)

Japán az automaták országa (Kép: Tomohiro Ohsumi/Getty Images)

A gép tartalmát helyi különlegességként hirdetik, és tény, hogy Japán északi részén előszeretettel fogyasztanak medvehúst az emberek. Az automatás árusítási forma új, viszont régóta kapható már konzervként, illetve előre fűszerezett formában a különlegesség. Legtöbbször pörköltként fogyasztják a Soba Goro étterem szerint “tiszta ízű, meg nem szikkadó” húst.

Az állatvédők természetesen nem örülnek a látottaknak, véleményük szerint ez az állatok kizsákmányolása, és inkább védeni kellene őket, mert ezzel az ökoszisztéma is jobban jár, amelyben élnek. Ez azonban nemigen hatja meg a vadásztársaságot, amely a vadászati időszakban évről évre rendre kilövi az előzetesen meghatározott számú medvét.

Forrás: The Guardian
Kép(ek) forrása: petesphotography/Getty Images