Life Fehér Patrik 2023. 04. 06.

Itt a tudomány új válasza, ez a hosszú élet titka

Egy kutatócsoport úgy véli, megtalálta a választ arra, hogyan élhetünk száz évnél is tovább.

Sokan álmodoznak hosszú életről, ám a valóság sajnos nem ennyire szép: Magyarországon például 2021-ben a születéskor várható élettartam a férfiak esetében 70,7, a nőknél 78,4 év volt a KSH adatai szerint.

Az, hogy mennyi ideig és milyen minőségben élünk, nagyban függ az életvitelünktől. Ebbe beletartozik a táplálkozás, a mozgás kérdése is, de lakóhelyünk is befolyásolja ezt: egy városban élő, szennyezett levegőt szívó ember nagyobb egészségügyi kockázat mellett éli az életét, mint a vidéki, frissebb levegőt szívó társa.

A hosszú élet titkát sokan sokféleképpen keresték már, ezúttal a Bostoni Egyetem kutatói ásták bele magukat a témába. Ők egy kicsit konkrétabb kérdést vizsgáltak, nevezetesen azt, miként lehet megélni a 100 évet, milyen biológiai különlegességekkel bírnak az ilyen idős emberek.

Itt a tudomány új válasza, ez a hosszú élet titka

Vizsgálatukhoz hét olyan embertől vettek DNS-mintát, akiknek már három számgyertyát kell elfújni a születésnapjukon. Az elemzés nem volt eredménytelen: a tanulmány egyik kiadója, Paola Sebastiani elmondta, hogy az ilyen kort megélők immunprofilja olyan védőfaktorokban gazdag, melyek könnyebbé teszik számukra az egyes fertőzésekből, betegségekből történő felépülést. Magyarán szólva a hosszú élet titka a kiváló immunrendszer.

A feladat tehát adott mindenkinek: aki szeretne jó sokáig élni, annak az immunrendszerét kell erősítenie, a szakemberek pedig az eredmények alapján olyan terápiákat és eljárásokat dolgozhatnak ki, melyek lassítják az öregedést.

Forrás: ScienceDaily
Kép(ek) forrása: Getty Images