Life Fehér Patrik 2023. 04. 14.

Kezdődik a világ leghíresebb zenei fesztiválja, ingyen nézheted

Különleges lebonyolítási formájával együtt idén is visszatér a Coachella, melyet ezúttal bárki követhet akár az otthona kényelméből is.

Az elmúlt bő 20 évben a világ egyik leghíresebb fesztiváljává nőtte ki magát a Coachella, manapság sokaknak presztízskérdés, hogy megjelenjenek legalább az egyik áprilisi hétvégén a kaliforniai Indio mellett fekvő Empire Polo Clubban. A 32 hektáros pólóklubbot kétszer három napra birtokba veszi nagyjából 125 ezer fesztiválozó, akik zenei stílustól függetlenül megtalálhatják azt a színpadot és előadót, amellyel jól érezhetik magukat.

Kép: Amy Sussman/Getty Images for Coachella

Kép: Amy Sussman/Getty Images for Coachella

Maga a fesztivál ötlete még 1993-ban indult, amikor a Pearl Jam az egyik jegyirodával való vitája után nem volt hajlandó fellépni Los Angelesben, ezért a pólóklubbot választották helyszínül. Velük jött 25 ezer rajongó is, ez pedig rögtön felgyújtotta a fejekben a villanykörtét: a helyszínen több zenés esemény is lehetne. Az évek során annyira népszerűvé vált az ebből kibontakozó Coachella-völgyi Zenei és Művészeti Fesztivál (ha hivatalosak szeretnénk maradni), hogy 2012 óta két áprilisi hétvégén tartják a bulikat, két külön belépővel.

Kép: Matt Winkelmeyer/Getty Images for Coachella

Kép: Matt Winkelmeyer/Getty Images for Coachella

Nem sokan vannak azonban, akik mindkét hétvégére elmennek: aki az egyiken ott volt, az mindent látott, tekintve, hogy ugyanazok az előadók ugyanabban a sorrendben lépnek fel a színpadokon, tehát nincs változás. Akkor persze van értelme visszamenni a második héten is bulizni, ha például két nagy kedvenc egy időben lépett fel, de ebben sokakat megakadályoz a hétvégi bérlet 550 dolláros (186 ezer forintos) ára, melyhez még szállást, ételt és italt is érdemes számolni.

Kép: Amy Sussman/Getty Images for Coachella

Kép: Amy Sussman/Getty Images for Coachella

Az idei fesztivált, melyet április 14-16., illetve április 21-23. között tartanak, ingyen is lehet követni. A Coachella hivatalos YouTube-csatornája ugyanis minden színpad eseményeit élőben közvetíti, a program magyar idő szerint hajnali 1-től kezdődik. Idén olyan fellépőket csíphet el így az ember, mint Bad Bunny, a Gorillaz, a The Chemical Brothers, BLACKPINK, Frank Ocean, Björk, Chris Lake vagy Eric Prydz.

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Nina Schmiedel/Getty Images