Life Kovács Miklós 2023. 04. 16.

Napi 30 ezer lépést tett meg egy férfi, és nem bánta meg

Egy amerikai férfi elhatározta, hogy komolyan belevág a sétába, és meg sem áll napi 30 ezer lépés alatt. Egy hét után érdekes tapasztalatokra tett szert.

A hosszú séták jól tudnak esni, szellemileg és testileg is felfrissítik az embert, a hosszabb gyalogos zarándoklatok pedig akár életre szóló tapasztalatokat is adhatnak. A Youtube-on csak az “egyszerű ember”, Simple Man néven futó férfi ezért belevágott a nagy sétába, és 161 kilométert (100 mérföldet) talpalt le egy hét alatt. 

Ez azt jelenti, hogy naponta nagyjából 23 kilométert kellett megtennie célja érdekében. Ez kicsivel 30 ezer lépés felett van, és mióta rengetegen használjuk a telefonok lépésszámláló applikációit, be tudjuk lőni, mennyire fárasztó lehet ennyit kutyagolni naponta. 

A megfelelően beosztott tempóhoz napi négy óra séta kellett, és amennyire egyszerűnek tűnik, azért átlagos fizikummal ez egy komoly kihívás.

“A hatodik napra elhasználódott a testem” – mondta a kihívás után. A fáradtság mellett leesett egy lábujjkörme, viszont pozitívumként megemlítette, hogy a vádlija jól láthatóan elkezdett izmosodni. 

Mire a hét végére ért, túllőtt a célon, 109,32 mérföldet tett meg, és a fáradságos gyaloglás újra bizonyította az egészségre gyakorolt áldásos hatását. Az általa használt applikáció szerint a plusz mozgással 20 140 kilokalóriát égetett el, fogyott két kilogrammot, és a testzsír-aránya 0,9 százalékkal csökkent. Emellett a vérnyomása is javult valamelyest, 122/88-as értékről csökkent 117/82-re.

Nyilván napi négy óra séta nem fenntartható hosszú távon, de az irányt jól mutatja: még ennyivel, a napi sétával is sokat tehetünk általános egészségi állapotunkért.