Life Fehér Patrik 2023. 04. 17.

3200 fekvőtámaszt nyomott le egy óra alatt az új rekorder

Négy éven belül már harmadszor dőlt meg a Guinness-rekord, és lehet, hogy a mostani csúcs sem fog sokáig állni.

Nem tudjuk, mi lehet az ausztrál csapvízben, de az elmúlt években többen is rámentek arra, hogy ők legyenek a fekvőtámaszozás abszolút rekorderei. Az elmúlt négy évben ugyanis háromszor is gazdát cserélt országon belül (!) a vonatkozó Guinness-rekord, melynek lényege, hogy egy óra alatt minél több fekvőtámaszt el kell végezni.

Az új csúcstartó a 33 éves Lucas Helmke Brisbane-ből, aki egészen pontosan 3206-szor nyomta ki magát szabályosan 60 perc alatt. Ez percenként kicsivel több mint 53 fekvőtámaszt jelent, azaz majdnem minden másodpercben egyet – egy órán át. Rekordja 24-gyel több, mint Daniel Scali teljesítménye, a honfitárs 2022 áprilisában lett a rekord tulajdonosa.

Helmke elmondása szerint azért vállalkozott a kőkemény feladatra, hogy inspirációt nyújthasson a későbbiekben jelenleg még csak egy éves fiának, illetve megmutassa neki, hogy nincs lehetetlen.

Mindez persze nem egyik napról a másikra kattant be neki: 2-3 évet készült a rekordkísérletre, így volt ideje stratégiát is kidolgozni. Helmke 30 másodperces szettekre osztotta be az órát, ezek alatt szeretett volna 26 fekvőtámászt csinálni. Végül ezt túl is teljesítette, a félperces átlagot tekintve 7 tizeddel. A fekvőtámaszok közül nem mindegyik volt szabályos, 34 alkalommal vagy a térde, vagy a dereka volt behajlítva – ez mindössze a teljes gyakorlat egy százaléka, ami elképesztően kicsi szám, tekintve, hogy milyen gyorsan pörgött az egész óra alatt.

Már csak az a kérdés, meddig áll fenn a rekord, az elmúlt évek tapasztalatai alapján lehetnek még Ausztráliában fekvőtámaszt kedvelő férfiak, akik a csúcsdöntésre hajtanak. Márciusban egyébként a floridai média beszámolt arról, hogy egy 60 éves helyi férfi 3264 fekvőtámaszt nyomott le, de ezt a Guinness World Records nem hitelesítette.

Forrás: Guinness World Records
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images