Life Támogatott tartalom 2023. 05. 02.

Így jelez a tested, ha túl sok a stressz

Gondterhelt időszakok mindenki életében előfordulhatnak. Nem mindegy azonban hogyan kezeljük az ilyen periódusokat. Ha valaki hagyja, hogy eluralkodjon rajta az állandó feszültség, akkor annak előbb-utóbb tünetei lesznek.

Gondterhelt időszakok mindenki életében előfordulhatnak. Nem mindegy azonban, hogyan kezeljük az ilyen periódusokat. Ha valaki hagyja, hogy eluralkodjon rajta az állandó feszültség, akkor annak előbb-utóbb tünetei lesznek.

Önmagában véve a stressz egy teljesen normális válaszreakció a szervezetünk részéről. A test így figyelmeztet bennünket egy esetleges veszélyre, hogy közben felkészítsen harcra vagy a menekülésre. Tartósan stresszes időszakok esetén viszont a testünk folyamatosan készenlétben áll, akkor is, amikor egyébként biztonságban vagyunk. A hetekig vagy hónapokig fennálló stressz egészségkárosodást okozhat, éppen ezért mindenképpen figyelembe kell venni testünk jelzéseit.

A stressz akkor okoz igazán problémát, ha annak szintje a potenciális veszély megszűnése után sem csökken, vagy ha valós fenyegetés nélkül is folyamatosan fennáll a feszült, ugrásra kész állapot. Ennek egyenes következménye, hogy a szimpatikus idegrendszer túlságosan aktívvá válik, emiatt az alapvetően veszélytelen ingerek miatt is stresszhormonokat (kortizolt és adrenalint) termel. Ezen hormonok tartósan magas szintje komoly kihatással lehet a mentális állapotra is.

Először a pszihét támadja

Honnan tudhatjuk, ha már a mentális egészségünket veszélyezteti a stressz? Ennek az egyik legelső jele az ismétlődő vagy elszálló gondolatok, a „mókuskerék” érzése, vagyis, hogy nem tudunk úgy gondolni egy problémára, hogy azzal kapcsolatban valamilyen konklúzióra jutnánk. Szintén gyakori tünet az enerváltság, az energiahiány, amely gyakran társul motiválatlansággal is. A koncentrációs nehézségek pedig szinte állandóan jelen vannak azoknak az életében, akik a szokásosnál nagyobb stressznek vannak kitéve.

Szintén figyelmeztető jel lehet, ha feledékennyé válunk, problémát okoz bizonyos emlékek felidézése, előhívása. A csökkent problémamegoldó készség is a túlzott és nagymértékű stressz következménye lehet, mivel ez a tartós állapot akadályozhatja a nehézségek megoldására fókuszáló gondolkodást.

Így jelez a tested, ha túl sok a stressz

Testi tünetei is lehetnek

A tartósan fennálló feszültség miatt idővel nemcsak a mentális, de a fizikai egészségünk is leromolhat. Hosszú távon például alvászavar, izommerevség – leginkább a nyak- és az állkapocsizmokban – léphet fel, de gyakorivá válhat a fejfájás, továbbá egyéb testi fájdalmak jelentkezhetnek.

A tartós stressz magával hozhatja az immunrendszer gyengülését is, amelynek következtében lassabban gyógyulhatnak a sebeink, továbbá gyakrabban és hosszabb ideig lehetünk betegek. Az immunrendszer gyengülése miatt pedig már eleve jobban ki vagyunk téve a különböző fertőzéseknek. Ennél is veszélyesebb azonban, hogy a stressz miatt tartósan megemelkedett vérnyomás és pulzusszám komoly károkat okozhat a szív- és érrendszerben. Ezek közé tartozik az érelmeszesedés, valamint a szívinfarktus.

Pánikrohamok jelentkezhetnek

A krónikus stresszben élők körében mindemellett különösen gyakori lehet a szabálytalan légzés, a nehézlégzés, a fulladás, valamint a puffadás, a hasfájás, a hasmenés, a székrekedés és akár a pánikroham is. Ha valaki hajlamos rá, hogy úgymond a gyomrára menjen rá a stressz, akkor jobban ki van téve a gyomor- és vékonybélfekély kialakulásának is. Végül, de nem utolsósorban az állandósult feszültség komoly hatással lehet a szexuális életünkre, valamint a hormonrendszer egyensúlyára is. A krónikus stresszben szenvedő nőknek például gyakran kell megküzdeniük menstruációs zavarral, premenstruációs szindrómával (PMS), továbbá krónikus gyulladással, de rosszabb esetben spontán vetélés is lehet a feszültséggel teli életmód következménye.

Így jelez a tested, ha túl sok a stressz

A férfiaknál leginkább a prosztatát viselhetik meg a stresszes időszakok. Ez a húgyhólyag és a húgycső találkozásánál található, gesztenye nagyságú szerv ugyanis begyulladhat, emiatt pedig merevedési és vizelési zavarokat okozhat.

Jól látható tehát, hogy a krónikus stresszt egyáltalán nem szabad félvállról venni. Ha valaki észreveszi a fenti testi-lelki tüneteket magán, akkor meg kell próbálnia minél többet relaxálni. A naponta végrehajtott 10-15 perces meditáció sok erőt adhat a nehéz időszakok leküzdéséhez, nem utolsósorban pedig tehermentesíti az elménket, ráadásul kis időre kikapcsolja az agyunkat.

HIRDETÉS

2 az 1-ben: nappal nyugtat, este altat

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Napközben és este is lehet alkalmazni. Szedése a mindennapi tevékenységet nem befolyásolja hátrányosan: nem rontja a figyelmet, sem az autóvezetéshez is nélkülözhetetlen képességeket, az éberséget és a reagálóképességet.

Tippek, hogy túléld a napot, ha alig aludtál

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

www.sedacur.hu

Forrás: FirstClass
Kép(ek) forrása: Dreamstime