Life Erdős Norbert 2023. 05. 04.

Váláskor derült fény a 27 milliárdos vagyonra

A 2019-ben elhunyt volt zimbabwei elnök, Robert Mugabe lányának válásakor derült fény az egykori vezető által felhalmozott vagyonra, melynek az értéke a jogi iratok szerint megközelíti a 80 millió dollárt.

A harminchárom éves Bona Mugabe kilencévi házasság után adta be a válóperi keresetet férje, a 27 éves Simbarashe Mutsahuni Chikore, az Air Zimbabwe légitársaság egykori pilótája ellen. Az AFP francia hírügynökség rendelkezésére bocsátott iratok szerint az egykori pilóta felsorolja a kizárólag Bona Mugabe, illetve a pár tulajdonában lévő javakat: több tucatnyi ingatlant, tanyákat, luxusautókat és csaknem egymillió dollár készpénzt.

Átszámítva durván 27 milliárd forintos vagyon bukott most ki.

Simbarashe Mutsahuni Chikore ellenzi a válást, de ha mégis kimondják, igényt tart a három gyermek közös szülői felügyeletére és a közösen szerzett vagyon egy részére.

A vagyontárgyak listáján szereplő változatos és nagy értékű javak várhatóan számos zimbabweiben elégedetlenséget váltanak ki, amikor az ország az elszegényedés ellen küzd, s gyakori az áramszünet és szárnyal az infláció is. A vagyontárgyak között szerepel huszonegy tanya és több mint 25 ingatlan a zimbabwei főváros elegáns negyedeiben, amelyek egyikének az értékét 40 millió dollárra becsülik, valamint egy magánpalota Dubajban.

Váláskor derült fény a 27 milliárdos vagyonra

A sötét napszemüvegben Simbarashe Mutsahuni Chikore, mellette pedig akkor még felesége, Bona Mugabe. A fotó az exelnök temetésén készült.

Simbarashe Mutsahuni Chikore számos autót is felsorol, közöttük egy 800 ezer dollár (271 millió forint) értékű Rolls-Royce-t és három Range Rovert.

Az iratok szerint jelentős összegű készpénz is Bona Mugabe tulajdonában van külföldi valutákban, a pontos értéket nyilvánosságra kell hozni a bíróságon. A dokumentumok szerint Bona Mugabe 760 ezer dollárt (260 millió forint) vitt ki egy táskában a pár otthonából.

Robert Mugabe Szingapúrban halt meg 2019-ben, 95 éves korában. Zimbabwe függetlenné válása (1980) óta vezette az országot 2017-ig, amikor államcsínnyel megbuktatták. A nyilvánosságra hozott hagyatéki iratok szerint 10 millió dollárt, tíz autót és két házat hagyott maga után, de egyesek már akkor úgy vélték, hogy a család vagyona ennél jóval jelentősebb.

Forrás: MTI
Kép(ek) forrása: Getty Images