Life Erdős Norbert 2023. 05. 05.

Fény derült a Mona Lisa egyik titkára, ötszáz év után

Egy olasz történész azt állítja, hogy azonosította a Mona Lisa hátterében lévő hidat.

A Leonardo da Vinci által festett, világhírű Mona Lisa mögött egy híd elmosódott sziluettje látható. Silvano Vinceti történész pedig most azt állítja, hogy ez a híd a ma már nagyrészt összeomlott, Romito di Laterina híd Arezzóban. A toszkán kisváros lakói most izgalomban úsznak, hiszen lehetséges, hogy a világ leghíresebb portréjának a hátterében az ő városuk egykori hídja látható.

Vinceti szerint a rejtélyes Mona Lisa mögötti vidéki táj így végre beazonosítható, és véget vethet az évtizedek óta zajló vitáknak. 

A legbeszédesebb részlet a boltívek számában rejlik: a Leonardo festményén látható hídnak négy boltíve volt, ahogy a Romitónak is. Az Arno folyón átívelő hídnak csak egy íve maradt meg, akárcsak a folyó túlpartján lévő hídpillér.

Fényderült a Mona Lisa egyik titkára, ötszáz év után

A firenzei állami levéltárban talált, a Medici családhoz tartozó dokumentumokból kiderült, hogy 1501 és 1503 között a híd “nagyon forgalmas, működő híd volt”. Leonardo éppen ebben az időben tartózkodott a Val d’Arno térségében, először Cesare Borgia, a reneszánsz Itália leghírhedtebb nemesi családjából származó bíboros, majd Piero Soderini, a Firenzei Köztársaság államférfija szolgálatában. A híd olyan rövidítést jelentett, amely több órával csökkentette az Arezzo, Fiesole és Firenze közötti utat.

Vinceti megmérte a folyópartok közötti szélességet, és a megmaradt ív méretét felhasználva megállapította, hogy négy azonos méretű ív tökéletesen átfér a szakaszon.

Az Arno jellegzetes formája ezen a szakaszon megfelel annak, amit Leonardo a híres festményen ábrázolt nemesasszony bal oldalán lévő tájképen ábrázolt – mondta a történész.

Olyan dokumentumokat is előkerültek, amelyek arról tanúskodnak, hogy Leonardo abban az időben gyakran tartózkodott Fiesoléban, egyik nagybátyjánál, aki pap volt.

Vinceti a múltban több izgalmas állítást is tett a Mona Lisával kapcsolatban, többek között azt, hogy Leonardo egy férfi és egy női modellt is használt a portréhoz, amely jelenleg a párizsi Louvre-ban, golyóálló üveg mögött lóg.

Fényderült a Mona Lisa egyik titkára, ötszáz év után

Forrás: The Guardian
Kép(ek) forrása: Getty Images