Life Támogatott tartalom 2023. 05. 15.

Így kerülheted el az alvás miatti vitát

Talán nem is gondolnád, de az alvás konfliktusforrás lehet egy párkapcsolatban. Az ezzel kapcsolatos jó és rossz szokásainkat magunkkal visszük, és rá is mehet a kapcsolat, ha nem tudunk dűlőre jutni a fontosabb dolgokban

A párkapcsolatok aranyidőszakában, amikor a két fél elegendő időt tud egymással tölteni, sokan talán még nem tulajdonítanak nagy jelentőséget az eltérő alvási szokásoknak. Ez valahol természetes, hiszen az ember ilyenkor nem azt keresi, hogyan álljon ki magáért. Mindent rózsaszín szemüvegen keresztül lát. Akár a másik fél hibáit is.

Eltérő alvásigény

A kapcsolat későbbi szakaszában azonban előjöhetnek olyan problémák, amelyeket már nehezebb tolerálni a mindennapokban. Ezek közé tartozik az eltérő alvásigény. Ha a férfi és a nő egyszerre bújik is ágyba, még akkor is kialakulhat konfliktus abból, ha az egyik éjjeli bagoly, a másik reggel aktívabb. Pláne, ha valaki 1-2 órával többet alszik a másiknál. Ilyenkor ugyanis amíg az egyik fél már elkezdi a napot és elvégzi a reggeli rutinhoz köthető tevékenységeket, addig a másik fél még mindig az ágyat nyomja.

Ha emiatt a kisebb alvásigényű fél nyakába tartósan több felelősség és feladat szakad, akkor az bizony a konfliktusok melegágya lehet. Mert ha reggel egyvalakinek kell elkészítenie a reggelit és óvodába vagy iskolába vinnie a gyerekeket, akkor azt bizony nem lehet sokáig szó nélkül hagyni. Mit lehet tenni ilyenkor? Meg lehet próbálni szabályokat felállítani. Ha valaki szeret egy kicsit tovább aludni az ébresztőóra jelzése után, akkor érdemes beállítani még egy jelzést. Meg kell egyezni, hogy az lesz az az időpont, amikor már az álomszuszék is felkel.

Így kerülheted el az alvás miatti vitát

Az alvásigény terén nem vagyunk egyformák. Van, akinek egy egyórás délutáni szunyókálás elegendő ahhoz, hogy felfrissítse az agyát, vannak azonban olyanok is, akik úgy ébrednek a többórás sziesztából, mint akik egy percet sem aludtak. A konfliktusok megelőzése érdekében éppen ezért érdemes egy kapcsolatban kellőképpen toleránsnak lenni az ilyen rövid, délutáni alvások terén is. Az a fél, aki nem szeretne búcsút mondani ezen szokásának, gyakran megkaphatja, hogy „átalussza a napot”, vagy hogy „egyfolytában henyél”. Pedig van, aki sokkal produktívabb és eredményesebb tud lenni, ha egy kicsit ledől pihenni.

Horkolás, mint darázsfészek

A horkolás, mint olyan inkább a férfiakra jellemző, de nem általános az sem, hogy minden alvásnál. Vannak olyanok, akik csak ritkán horkolnak. Előfordulhat például olyan időszak, amikor túl sok pollen vagy allergén anyag van a levegőben. Ez az orrnyálkahártyát váladékozásra készteti, aminek egyik velejárója lehet a horkolás. Ha viszont állandó, rendszeres és visszatérő horkolásról van szó, akkor érdemes a párunkkal valamilyen közös megoldást találni.

A külön alvás nem minden esetben célravezető. Ha a pár tagjai meg tudják találni az intim együttlétekhez szükséges időt a mindennapjaikban, akkor talán igen, de ha nem, akkor ez sajnos idővel a kapcsolat romlásához vezethet. Amennyiben valaki még a szoftosabb horkolók közé tartozik, akkor segítség lehet, ha nem háton, hanem valamelyik oldalán fekszik, mert úgy szabadabb lesz a légutak átjárása. Szintén megoldás lehet a füldugó is, bár, ha valaki oroszlánüvöltésre emlékeztető hangon horkol, akkor az ellen még a purhab vastagságú füldugó sem véd.

Így kerülheted el az alvás miatti vitát

Nehéz beismerni, de van, amikor inkább orvoshoz kell fordulni, mert a súlyos horkolás akár alvás közbeni légzéskimaradással is járhat. Ebben az esetben pedig jelentősen megnő a szívinfarktus és a stroke kockázata. Szégyellni nem kell, hiszen a magyar lakosság 10-30 százaléka horkol a statisztikák szerint, és ez csak azokat foglalja magában, akik bevallották ezt a „hibájukat”. Ha valaki egyedülálló, de fél attól, hogy a horkolás problémát fog okozni egy esetleges új kapcsolatában, akkor célszerű olyan alkalmazást igénybe venni, ami felveszi az alvás közben jelentkező zajokat, ideértve a horkolást is.

A legfontosabb tehát, hogy amennyiben nézeteltérés adódik egy kapcsolatban az eltérő alvásigények, valamint az alvási nehézségek miatt, akkor mindenképpen érdemes azokat megbeszélni és megoldást keresni. A nem pihentető alvás vagy az alváshiány ugyanis előbb-utóbb mindkét félnek problémát fog okozni a magánéletében, feszültségekhez és további nézeteltérésekhez vezethet.

HIRDETÉS

2 az 1-ben: nappal nyugtat, este altat

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Napközben és este is lehet alkalmazni. Szedése a mindennapi tevékenységet nem befolyásolja hátrányosan: nem rontja a figyelmet, sem az autóvezetéshez is nélkülözhetetlen képességeket, az éberséget és a reagálóképességet.

Tippek, hogy túléld a napot, ha alig aludtál

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

www.sedacur.hu Fotó: Phytotec Hungária Bt. 

Forrás: First Class
Kép(ek) forrása: Dreamsite.com