Life Kováts Olivér 2023. 05. 21.

Számszerűsítették, mekkora vagyon kell a felső 1 százalékhoz

Persze, teljesen mást jelent a legtehetősebbek közé tartozni Kenyában, mint Monacóban, viszont fény derült a számokra, így annak a szakadéknak az elképesztő mértékére is, ami egyes nemzetek között tátong.

Noha úgy tartja a mondás, hogy a pénz nem boldogít, sokan vélik úgy, annak hiánya viszont nagyon is boldogtalanít. Az pedig már a puszta kíváncsiság – vagy éppen a sárga irigység – része, hogy előszeretettel turkálunk a felső körökben mozgók zsebében.

Immár azonban nem kell találgatni, mekkora vagyonnal kell rendelkezni ahhoz, hogy valaki a felső 1 százalék tagja legyen – a Knight Frank ingatlanközvetítő cég 25 országra kivetítve hozta nyilvánosságra azt a minimum nettó vagyont, amivel már be lehet kerülni a társadalom felsőbb rétegeibe.

Ezt a szintet az adóparadicsomban, Monacóban a legnehezebb megugrani, ahol 12,4 millió dollár szükséges ehhez az anyagi ranghoz, ami átszámítva több 4,3 milliárd forinttal egyenlő.

A lista másik végén Kenya áll, ahol mindössze 20 ezer dollár, azaz közel 7 millió forint is elegendő, hogy valaki a helyi felső 1 százalékba tartozzon.

Monaco azonban valósággal leiskolázza a többi országot, amit jól mutat, hogy a toplista első öt helyére még Svájc (6,6 millió dollár), Ausztrália (5,5 millió dollár), Új-Zéland (5,2 millió dollár), valamint az Egyesült Államok (5,1 millió dollár) férkőzött oda, tehát ezekben az országokban az is elégséges, ha valakinek „csak” 1,8-2,3 milliárd forintnyire rúg a nettó vagyona.

Ami pedig a lista alját illeti, Kenyát a Fülöp-szigetek (57 ezer dollár), Dél-Afrika (109 ezer dollár), India (175 ezer dollár) és Mexikó (383 ezer dollár) előzi meg.

Tisztán látszik az adatokból, mekkora a szakadék a gazdag és a szegény nemzetek között – mutatott rá a Bloomberg, amiért a gazdasági portál szerint részben a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború miatt az elmúlt bő egy évben elszabaduló infláció okolható. Erre jó példa, hogy a monacói küszöb több mint a kétszázszorosa a fülöp-szigetekinek, miközben Kenyához viszonyítva már 620-szoros a különbség.

Való igaz, a gazdasági nehézségek sokkal inkább az átlagos, illetve alacsony jövedelmű háztartásokat sújtja, míg a gazdagok vagyona szinte csak gyarapodott. Csak ebben az évben több mint 600 milliárd (!) dollárral, vagyis 208 ezer milliárd forinttal lett gazdagabb a világ 500 leggazdagabb embere a Bloomberg kimutatása szerint. Közülük is Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója kaszálta a legtöbbet, aki alig több mint öt hónap alatt 41,8 milliárd dollárt szerzett, de Bernard Arnault, a Louis Vuitton vezérigazgatója sem panaszkodhat a maga 40,6 milliárd dollárjával.

A Knight Frank kutatócsoportjának egyik tagja arra a következtetésre jutott, a jelenlegi tendencia idővel akár azt is eredményezheti, hogy lényegesen nagyobb mértékben adóztathatják meg a tehetősebbeket, még akkor is, ha a vagyonosok száma egyébként csökkent az elmúlt időszakban.

Forrás: Bloomberg, Robb Report
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Joe Portlock/Formula 1/Formula Motorsport Limited/Getty Images