Life Kováts Olivér 2023. 05. 21.

Újabb turistacélpont üzen hadat a szelfiző turistáknak

Az olasz Riviéra leghíresebb pontjainak egyikén is betelt a pohár a szelfiző és ezzel az utat blokkoló turistákkal. Portofinóban akár 100 ezer forintba is kerülhet egy jól sikerült kép.

Annak gazdasági előnyeitől függetlenül számos turisztikai célpontnak terhet jelentenek a turisták. Nemrég a First Class is beszámolt róla, hogy egy osztrák faluban paravánokkal próbálják meg elvenni a turisták kedvét a szelfizéstől, de úgy tűnik, nem Hallstatt az egyetlen település, ahol fel akarnak lépni a jelenséggel szemben.

Olaszország festői tengerparti városkájában, Portofinóban szintén „szelfitilalom” jön. Bármilyen jól mutat a közösségi médiában többnyire irigylésre méltó fotókon az olasz Riviéra egyik legfelkapottabb települése, az elmúlt években sokszor jelentett problémát, hogy a fényképező, szelfiző odalátogatók teljesen elzárták az utakat.

Ezért várakozási tilalmat vezetnek be 10:30 és 18:00 között. Magyarán: aki túl sokáig időzik a tengerparton, akár 270 eurós, átszámítva 100 ezer forintos bírságot kockáztat.

Bár Portofino lakossága épphogy meghaladja a 400 főt, sokszor tízezres nagyságrendben lepik el a turisták, ez áll az utcák túlzsúfoltsága, illetve a forgalmi dugók hátterében – jegyezte meg az Euronews.

A korlátozás egészen október 15-éig lesz érvényben.

Máshol is csak nyűg a sok turista

Nem Portofino az egyetlen olaszországi turistacélpont, ahol épp a turisták okoznak fejfájást. Az Amalfi-parton, azaz Vietri sul Mare és Positano között rendszámkorlátozást vezettek be tavaly június és szeptember között, azaz a 35 kilométeres szakaszra a páratlan napokon csak a páratlan számra végződő rendszámú autók hajthattak, míg a páros napokon a páros számra végződőek.

Velencében is az elmúlt években különböző korlátozásokkal próbálták mérsékelni a turizmust, mely az 50 ezer lakosú városban egyes napokon akár 150 ezer turistát is jelenthet. Amellett, hogy a kikötőben megtiltották a nagy sétahajók kikötését, az idei évtől a nem ott éjszakázó turisták részére belépési díjat vezettek be – igaz, közben azoknak, akik ott alszanak, napi 5 eurós idegenforgalmi adót kell fizetniük.

Forrás: Euronews
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Illusztráció: Getty Images