Life Erdős Norbert 2023. 05. 21.

Rekordáron kelt le egy háromméteres pókszobor

Női alkotó esetében rekordot jelentő áron, 32,8 millió dollárért kelt el Louise Bourgeois (1911-2010) francia-amerikai képzőművész egy pókot ábrázoló óriásszobra a Sotheby's csütörtök esti árverésén.

A három méter magas és öt méter széles, Spider című, 1996-ban készült bronzszobor eddig a brazil Fundacao Itaú tulajdonában volt, most átszámítva 11,5 milliárd forintért talált új gazdára . A művész óriáspókjai közül eddig csak négy került árverésre, az egyik 32,1 millió dollárért kelt el 2019 májusában New Yorkban a Christie’s-nél.

Bourgeois egy másik óriáspókjáért 40 millió dollárt fizettek 2022-ben, de nem árverésen, hanem Svájcban a Bázeli Művészeti Vásáron.

Louise Bourgeois Manhattan stúdió, New York, 1982

Louise Bourgeois Manhattan stúdió, New York, 1982

Minden idők legdrágább műve egy női alkotótól Georgia O’Keeffe Csattanómaszlag című festménye, amelyet 44,4 millió dollárért vásárolt meg Alice Walton, a Walmart áruházlánc örökösének Crystal Bridges nevű bentonville-i (Arkansas) múzeuma.

Az élete jórészét New Yorkban leélő Bourgeois csak a 80-as éveiben kezdte készíteni óriáspókjait, amelyek azonban legismertebb műveivé váltak. A sorozat darabjai megtalálhatók a világ olyan rangos múzeumaiban, mint a bilbaói Guggenheim, az ottawai Kanadai Nemzeti Galéria, a New York-i Dia Beacon, a San Franciscó-i Modern Művészeti Múzeum vagy a londoni Tate Modern.

Bourgeois imádta a pókokat, számtalan méretben készítette őket

Bourgeois imádta a pókokat, számtalan méretben készítette őket

Bourgeois pókjai kétség kívül a 20. századi művészet remekművei – jelentette ki Kelsey Leonard, a kortárs művekből rendezett csütörtöki árverés vezetője.

A képzőművész gyerekkori traumáit dolgozta fel nagyon erős érzelmi, sőt provokatív hatású művekben. Egy másik, acélból készült óriáspók-sorozatának darabjairól azt mondta, hogy azok anyját szimbolizálják.

Forrás: MTI
Kép(ek) forrása: Getty Images