Sokunk konyhájában van egy olyan szekrény, melyben a legkülönbözőbb összetevők találhatóak. De vajon azt is tudjuk, hogy minek mikor jár le a szavatossága? Könnyű elfelejteni, pontosan mit is tárolunk az egyes polcokon és fiókokban, azt pedig még kevesebben tartják számon, meddig őrzik meg minőségüket ezek a termékek.
Vannak azonban esetek, amikor ezzel a dátummal nemigen kell foglalkozni: minden élelmiszert kötelező ellátni minőségmegőrzési dátummal, de az igazság az, hogy vannak olyan összetevők, melyek korlátlan ideig fogyaszthatóak. Ezekből hoztunk most nektek hatot!
6 fotó megtekintése
Fehér rizs: a szinte minden élelmiszer csomagolásán megtalálható "száraz, hüvös helyen" tárolva szinten korlátlan ideig, a gyakorlatban akár 25-30 évig megőrzi minőségét a népszerű köretelem. Ha nem időkapszulába helyezzük, hanem csak a szekrény mélyére dobjuk, a már megnyitott zacskó tartalmát érdemes felbontástól számítva két éven belül elfogyasztani. A barna rizs nem ennyire tartós a benne található természetes olajok miatt
Fotó megosztása:
Ecetfélék: a savas közeg miatt nem tud megromlani az ecet, még hűteni sem kell ahhoz az ételizesítőt, hogy minőségét megőrizze. Idővel a házi, vagy házi jellegű ecetekben egy zselatinszerű lerakódás képződhet, de ez nem befolyásolja a fogyaszthatóságot
Fotó megosztása:
Cukor: képtelenek a baktériumok megmaradni a finomított cukorban, ezért használják például tartósítószerként is lekvároknál, illetve konzervgyümölcsöknél. Szakértők azonban a cukor esetében is azt javasolják, a csomag felbontásától számítva két éven belül érdemes elfogyasztani: az egyedüli minőségromboló tényező a nedvesség lehet, melytől összetapad az anyag és kemény blokkok képződnek a kristályokból
Fotó megosztása:
Só: ősidők óta használt tartósítószer, mely a húsokat is képes megóvni a baktériumok ellen. Az ásvány lebontja az enzimeket szárító hatásának köszönhetően
Fotó megosztása:
Vaníliakivonat: főleg a palackozott változat áll ellen az idő vasfogának, leginkább magas alkoholtartalma miatt. Az igazi vaníliakivonat készítésénél a vaníliababokat alkoholba áztatják, míg az utánzatoknál egy mesterségesen létrehozott anyagot, a vanilint használják - utóbbi 6-12 hónap után elveszíti az ízét
Fotó megosztása:
Méz: cukorban gazdag, vízben szegény elegy a méhek által készített édesség, mely még kissé savas is. Ideális keverék, mely magában hordozza a korábban már említett cukor és ecet tulajdonságait, miközben a minőségromlásért sokszor felelős nedvesség alig található meg benne
Fotó megosztása:
Ecetfélék: a savas közeg miatt nem tud megromlani az ecet, még hűteni sem kell ahhoz az ételizesítőt, hogy minőségét megőrizze. Idővel a házi, vagy házi jellegű ecetekben egy zselatinszerű lerakódás képződhet, de ez nem befolyásolja a fogyaszthatóságot
Cukor: képtelenek a baktériumok megmaradni a finomított cukorban, ezért használják például tartósítószerként is lekvároknál, illetve konzervgyümölcsöknél. Szakértők azonban a cukor esetében is azt javasolják, a csomag felbontásától számítva két éven belül érdemes elfogyasztani: az egyedüli minőségromboló tényező a nedvesség lehet, melytől összetapad az anyag és kemény blokkok képződnek a kristályokból
Só: ősidők óta használt tartósítószer, mely a húsokat is képes megóvni a baktériumok ellen. Az ásvány lebontja az enzimeket szárító hatásának köszönhetően
Vaníliakivonat: főleg a palackozott változat áll ellen az idő vasfogának, leginkább magas alkoholtartalma miatt. Az igazi vaníliakivonat készítésénél a vaníliababokat alkoholba áztatják, míg az utánzatoknál egy mesterségesen létrehozott anyagot, a vanilint használják – utóbbi 6-12 hónap után elveszíti az ízét
Méz: cukorban gazdag, vízben szegény elegy a méhek által készített édesség, mely még kissé savas is. Ideális keverék, mely magában hordozza a korábban már említett cukor és ecet tulajdonságait, miközben a minőségromlásért sokszor felelős nedvesség alig található meg benne
Forrás:
Interesting Facts
Kép(ek) forrása:
Getty Images