Life Erdős Norbert 2023. 05. 31.

Villámgyors objektumot fotóztak Salgótarján felett

Ritka pillanatot örökített meg egy hazai fotós a Salgótarján feletti égbolton. Szerencsére annyira tiszta volt az ég, hogy látni lehetett az elsuhanó ISS-t.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) 420 kilométer magasságban kering a Föld körül és 92 percre van szüksége ahhoz, hogy megkerülje bolygónkat. Sebessége 28 000 km/óra, vagy úgy is mondhatjuk, hogy 7,66 km/s.

A Nemzetközi Űrállomás elnevezés nemzetközi egyeztetés során jött létre. Az első javasolt név az Alpha Űrállomás volt, amelyet az oroszok nem fogadtak el. Ez a név “elsőt” jelentett volna, holott ők már évekkel korábban egész űrállomás-sorozatot (Szaljut) indítottak. Az orosz javaslatú Atlant nevet az amerikaiak nem fogadták el, mert az óceánba elsüllyedt Atlantisz nevű kontinensre emlékeztetett, és összetéveszthető lett volna az Atlantis űrrepülőgéppel is.

Az alábbi fotókon gyönyörűen követhető az ISS haladása Salgótarján felett:

Villámgyors objektumot fotóztak Salgótarján felett

A Nemzetközi Űrállomást Salgótarján Beszterce lakótelep városrészéből fotózta május 27-én az MTI munkatársa, Komka Péter. A hosszú expozíciós idővel készült felvételen az űrállomás mozgása fényes csíkot rajzol az égboltra.

Villámgyors objektumot fotóztak Salgótarján felett Villámgyors objektumot fotóztak Salgótarján felett