Life Támogatott tartalom 2023. 06. 01.

Bajba kerülhetsz a túlzott sporttal

A közelgő strandszezon arra késztet, hogy felkeressük az edzőtermet, ahol kidolgozottabbá tehetjük a testünket. Aki későn kapcsol, és hirtelen túlzásba viszi a sportot, az közeli ismeretséget köthet az aranyérrel, vagy, ha már ismerte, akkor súlyosbíthat az állapotán.

Az aranyér, vagyis a végbél falában futó vénás fonat tágulatai fájdalmas csomóként begyulladva, olykor vérezgetve vagy kifordulva még az olyan mindennapi tevékenységeket is megkeseríti, mint az ülés vagy a séta, a sportolásról már nem is beszélve. Szakemberek szerint a kialakulásának hátterében esetenként genetikai okok is állhatnak, mivel azoknál könnyebben megjelenhet, akik valamilyen örökletes kötőszöveti gyengeségben szenvednek. Ha valaki úgymond hajlamosabb rá, akkor gátizomtornával – ami kifejezetten a medencefenék izomzatát edző gyakorlatokból áll – megelőzheti, hogy aranyér alakuljon ki nála. A megfelelő gátizomtornához érdemes kikérni gyógytornász vagy fizioterapeuta véleményét a személyre szabott feladatok összeállításában és pontos elsajátításában. De az internetről is megtanulhatók az alapgyakorlatok, amelyeket aztán naponta 10-15 perces időráfordítással el lehet végezni.

Odafigyelni testünk jelzéseire

Kétség nem fér hozzá, hogy az aranyér elkerüléséhez a szakemberek a rendszeres sportolást javasolják, azonban az edzőtermi gyakorlatok nem igazán tartoznak ezek közé. Az erős haspréssel vagy megnövekedett hasűri nyomással járó mozgások – például a súlyemelés – kifejezetten hozzájárulhatnak az aranyeres panaszok megjelenéséhez. Ha valaki mégsem tud lemondani a súlyzós edzésekről, akkor fontos, hogy legalább mértékkel végezze, odafigyelve testének jelzéseire.

Bajba kerülhetsz a túlzott sporttal

Persze, gyakran már csak akkor kap észbe az ember, ha megvan a baj. Az aranyér ugyanis a kezdeti szakaszban (amikor még nem lehet kitapintani, vagy esetleg már ki lehet tapintani, de magától visszahúzódik) nem okoz jelentős tüneteket. Sőt, a gyógyszertárakban kapható készítmények képesek felgyorsítani és javítani a hámképződés és szövet-helyreállítás folyamatait, mérsékelhetik a kellemetlen tüneteket és fokozhatják az érintett szövetek természetes védekezőképességét. Súlyosabb esetekben azonban az aranyeres panaszok csak műtéti beavatkozással szüntethetők meg, éppen ezért nem szabad megvárni, hogy a helyzet eldurvuljon.

Ezek a sportok is okozhatják

A végbél tájéka tele van erekkel, amelyek ugyanúgy ki vannak téve a megerőltetésnek, mint például a duzzadó nyaki ütőerek, de a gáttájékon található erek láthatatlanok. Ennek ellenére ugyanúgy megfeszülnek, ha maximális erővel préselünk, így előbb-utóbb repedés vagy nem gyógyuló seb és fájdalom lehet az erőlködés vége. Nem csak a súlyemelés okozhat problémát. Egyes szakemberek szerint már a trendinek és elterjedtnek számító saját testsúlyos edzés, a TRX is gondot jelenthet. Bár ezzel a mozgásformával igen látványos eredményeket lehet elérni, sajátossága, hogy előtérbe helyezi az úgynevezett core izmok (az ágyéki gerincszakasz körüli izomkötegek) megerősítését.

Bajba kerülhetsz a túlzott sporttal

A kettlebell, azaz a füles vasgolyókkal való edzés, a súlyok emelése ugyancsak nagy nyomást helyez a végbéltájra és a gátizomra. A crossfitedzéseknél pedig az erőemelés három fogásneme, így a guggolás, a fekve nyomás, valamint a felhúzás miatt óvatosan és mértékkel kell végezni a gyakorlatokat. Ha valaki inkább kocogással és kerékpározással váltaná ki az edzőtermi gyakorlatokat, annak fontos észben tartania, hogy a proktológusok szerint a futásnál a felső testsúly folyamatosan ránehezedik a kismedencére. Éppen ezért javasolt ezt jó minőségű futócipővel végezni, lehetőleg rugalmas talajon, nehogy az állandó nyomásnak kitett medencefenék-izomzat megereszkedjen, utat engedve ezzel az aranyérnek.

Bajba kerülhetsz a túlzott sporttal

Végül, de nem utolsósorban fontos megemlíteni, hogy kerékpározni csak belső aranyérrel szabad és olyankor is csak olyan kivájt nyergen, amelyen ülés közben nem a gátizmokra kell támaszkodni. Ha ilyen „okosan” biciklizünk, akkor annak még megelőző hatása is lehet, hiszen a kerékpár hajtása közben a medencefenék izomzatát is erősítjük.

Jól látszik tehát, hogy a sportolásnak rengeteg jó hatása lehet, beleértve a zsírégetést és a jobb fizikai kondíció elérését, ennek ellenére nem mindegy, milyen mozgásformát választunk. Túlzásba vitt, előnytelen mozgásformák mellett könnyen egy aranyeres krízis kellős közepén találhatja magát az ember. Annyit pedig biztosan nem ér a beach body!

Hirdetés

Telitalálat aranyér ellen!

Az aranyér első tüneteinek – viszketés a végbéltájon, székelés közbeni fájdalom, esetleg vérzés – jelentkezésekor segíthet a micellákba csomagolt hialuronsavat és gyógynövényi kivonatokat tartalmazó Proktis-M termékcsalád. A hialuronsav kiemelkedő hidratálóképessége igazolt, ami felgyorsítja és javítja a szövet-helyreállítást, sebgyógyulást. A Proktis-M kúp a belső, míg a Proktis-M plus kenőcs a külső, fájdalommal és gyulladással járó aranyeres panaszok enyhítésére használható, a tünetektől függően akár kombinálva is.

Komoly áldozatot követelhet ez a betegség, ha nem figyelsz

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

www.proktis.hu

Forrás: FirstClass
Kép(ek) forrása: Pixabay.com