Life Támogatott tartalom 2023. 06. 01.

Ragadozónak születtél? Akkor jobb, ha erre odafigyelsz!

Szaftos steakek, ízletes burgerek, tányérnyi rántott húsok – rengetegen vagyunk, akik előnyben részesítjük ezeket az ételeket, sokan törekednek is erre. A ragadozódiéta azonban nem kívánt következményekkel járhat.

Az emberi faj az ősidők óta mindenevő: az őskori leletektől kezdve a mai ember szájában megtalálható fogazatig minden erre utal. Ehhez alkalmazkodott a szervezetünk is, a bevitt táplálék összetétele közvetlenül befolyásolja testünk működését.

Épp ezért nem javasolt a túlságosan egyoldalú táplálkozás: nincs olyan szuperkaja a világon, amiben az egészséges élethez szükséges minden tápanyag megtalálható. Ugyanígy igaz ez a húsmentes és a húsevő étrendre egyaránt. Tekintettel arra, hogy előbbiről jóval több információ érhető el, mi most a húsban dús irányba indulunk el.

Ragadozónak születtél? Akkor jobb, ha erre odafigyelsz!

Ki akar csak húst enni?

Ahogy a felvezetőben említettük, igen sokan törekednek arra, hogy húst hússal egyenek. A férfiak széles rétege általános diétaként fogyasztja a húst és egyéb állati eredetű termékeket. A húsok, illetve a tojás ugyanis rengeteg fehérjét tartalmaznak, amely a testépítők, a konditerembe járók számára az ételek legfontosabb alkotóeleme. Egy jóféle húsételt még simán le is fojtanak egy proteinturmixszal a hatékonyabb izomnövelés érdekében.

Másrészt a családi szokások, kicsit tágabban véve a magyar konyha sosem vetette meg a zsírban és fehérjében gazdag finomságokat, köztük mindenféle disznósággal. Tény az is, hogy rengeteg fogást a zsír ízesít meg, gondoljunk csak például egy jóféle hamburgerhúsra vagy a híres és rendkívül finom kobei marha jellegzetes mintájú zsírszöveteire.

Ragadozónak születtél? Akkor jobb, ha erre odafigyelsz!

Mi azzal a baj, ha csak húst eszünk?

Mielőtt még a húsevéshez kötődő problémákkal jövünk, fontos kiemelni: nem rossz dolog az, ha lecsúszik a vasárnapi ebédnél egy rántott hús, vagy egy szép T-bone steaket kérünk az étteremben. A fehérje szerepét már az izomnövelés kapcsán említettük, másrészt a fehérjék speciális összetevőit, az esszenciális aminosavakat csak külső forrásból tudjuk pótolni. A zsírok az energiaraktározás szempontjából fontosak.

Ha viszont tényleg csak ezekre a táplálékokra korlátozzuk az étrendünket, akkor nem viszünk be rostokat. Az orvostudománynak persze vannak válaszai erre rosttabletták és táplálékkiegészítők formájában, de ezeket az anyagokat jobb természetes formában bevinni a szervezetbe.

Tegyük hozzá, hogy a rostokat mesterséges eszközökkel nem lehet igazán jól pótolni. Pedig fontos szerepük van az életünkben: a rosthiányos táplálkozás számos emésztőrendszeri, a bélműködéssel kapcsolatos betegséghez vezethet.

Ragadozónak születtél? Akkor jobb, ha erre odafigyelsz!

Ez vár rád rost nélkül

Az emészthetetlen növényi rostok nélkül az emésztés végtelenül lelassul. A szervezet próbál minden tápanyagot felvenni, és amíg ez nem történik meg, nem engedi tovább az ételt. Ez vezet végül a székrekedéshez.

A székletürítési gondokhoz kapcsolódó tünetegyüttes olyan probléma, amivel mindenképpen foglalkozni kell, ugyanis számos dolgot (más emésztőrendszeri betegségeket) jelezhet előre.

Tipikusan ilyen az aranyérbetegség is, amelynek maga a székrekedés a leggyakoribb kiváltó oka. Ilyenkor ugyanis a nehezebb székletürítés miatt extra erőkifejtésre van szükség, ám ezt nem viselik jól a végbél vénái, amelyek kitágulhatnak a nagy nyomástól – ezt nevezzük aranyérnek.

Az aranyér, vagyis a végbél falában futó vénás fonat tágulata begyulladva, olykor vérezve vagy kifordulva megkeseríti a mindennapokat, az olyan egyszerű tevékenységek is fájdalmasak lehetnek, mint az ülés vagy a séta.

Érdemes hát odafigyelni a kiegyensúlyozott, növényi rostokban gazdag táplálkozásra. Jól hangzik a húst hússal diéta, de nem ajánlott túlzásba vinni. Egy szép szelet steaket nagyon jól ki tud egészíteni bármely saláta.

Hirdetés

Telitalálat aranyér ellen!

 

Az aranyér első tüneteinek – viszketés a végbéltájon, székelés közbeni fájdalom, esetleg vérzés – jelentkezésekor segíthet a micellákba csomagolt hialuronsavat és gyógynövényi kivonatokat tartalmazó Proktis-M termékcsalád. A hialuronsav kiemelkedő hidratálóképessége igazolt, ami felgyorsítja és javítja a szövet-helyreállítást, sebgyógyulást. A Proktis-M kúp a belső, míg a Proktis-M plus kenőcs a külső, fájdalommal és gyulladással járó aranyeres panaszok enyhítésére használható, a tünetektől függően akár kombinálva is.

 

Ragadozónak születtél? Akkor jobb, ha erre odafigyelsz!

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

www.proktis.hu

Kép(ek) forrása: Getty Images