Life FIRSTCLASS 2023. 06. 01.

Új nevet adott az ufóknak a NASA

Megtartotta első nyilvános ülését a NASA azonosítatlan légi jelenségek tanulmányozására kinevezett szakértői testülete. Tisztázták: nincs már olyan, hogy ufó.

Az első nyilvános, több órán át tartó ülést élőben közvetítették az interneten, a közönség kérdéseinek egy külön részt szenteltek. David Spergel, a csoport vezetésével megbízott asztrofizikus azt mondta,

“a meglévő adatok és a szemtanúk beszámolói nem elegendőek ahhoz, hogy meggyőző bizonyítékot szolgáltassanak az egyes események természetéről és eredetéről.”

Spergel szerint a vizsgálatokhoz kiváló minőségű adatokra van szükség, a testület várhatóan már a nyár folyamán közzétesz egy jelentést, amely részletesen leírja, hogyan lehet ezt a célt elérni.

A NASA tavaly jelentette be a munka elindítását. Októberben 16 szakértőt neveztek ki, közöttük neves tudósokat, valamint az amerikai polgári légiközlekedési hatóság (FAA) tisztviselőit és Scott Kelly volt űrhajóst is. A cél nem az, hogy egyenként vizsgálják felül a múltbeli eseményeket és megpróbálják megmagyarázni azokat, hanem az, hogy ajánlásokat tegyenek a NASA-nak, hogy a jövőben hogyan lehet az ilyen jelenségeket szigorúan tudományos módszerekkel tanulmányozni.

Az ufó mint “azonosítatlan repülő tárgy” szóval kapcsolatban ismét megállapították, hogy nem szerencsés, mert túlzott érdeklődést vált ki és félreértésekre adhat alapot. Ezért ezt a hivatalos kifejezést az “azonosítatlan rendellenes jelenségek” szóösszetétel váltja fel.

Mintegy 800 azonosítatlan légi jelenséget gyűjtöttek össze – közölte Sean Kirkpatrick, a védelmi minisztériumon belül ezzel a kérdéssel foglalkozó hivatal (AARO) igazgatója. Véleménye szerint talán csak 2-5 százalékuk lehet “valóban rendellenes”.

Forrás: MTI
Kép(ek) forrása: Getty Images