Life Kovács Miklós 2023. 06. 02.

Érdekes trükkökkel küzd a tömegturizmus ellen Olaszország

Jön a nyári szezon, és nyaralók milliói ömlenek az olasz tengerpartokra, amelyek már túl szűkösnek bizonyulnak. A helyieknek pedig elegük lett a környezetet lelakó hordákból, szeretnék fenntartható mederbe terelni a turizmust.

Idén nyáron Szicília és Szardínia szigetén a helyi hatóságok extra lépéseket tesznek a természeti környezet megőrzése érdekében, szigorú napi látogatói korlátokat vezetnek be a legnépszerűbb strandokon.

Baunei, egy kis falu Kelet-Szardínián már az elmúlt években is alkalmazott napi látogatói korlátot, de a 2023-as szezonra még keményebb szankciókat vezetnek be. 

“A vidékünk főleg nehezen járható, magas sziklafalakból áll, ahol muflonok, sólymok élnek, a strandok területe viszont kicsi, így mindenki ezekre a területekre zsúfolódik a nyári időszakban” – mondta Stefano Monni, Baunei polgármestere a CNN-nek.

Akár a szardíniák Szardínia szigetén

“Nem engedhetjük meg magunknak, hogy naponta több ezer napozót zsúfoljunk össze, mint régen, ez tarthatatlan.”

Négy strandot érint ez a szigorítás. A Cala dei Gabbiani és a Cala Biriala esetében most már napi 300 fős látogatói korlát van érvényben, míg a Cala Goloritze esetében a naponta beengedett látogatók száma 250, a Cala Mariolu pedig a legnagyobb strandként naponta maximum 700 embert tud fogadni. Ide az előző években 2000 ember zsúfolódott össze a csúcsidőszakban. 

A Cala Goloritze strandra, amely csak gyalog vagy hajóval érhető el, hateurós belépési díjat kell fizetni.

A strandokra látogatóknak előzetesen, legalább 72 órával az előtt kell lefoglalniuk a helyüket az Cuore di Sardegna (Sardínia szíve) nevű alkalmazáson keresztül. A belépődíjat a Cala Goloritzéhez lehet online vagy készpénzzel fizetni a bejáratnál.

Stintino strandja Szardínia szigetén, ahol akár a szardíniák zsúfolódnak össze a turisták. Ezen akarnak változtatni a helyiek, mert Olaszország 7500 kilométeres tengerparja sem elég a strandolók számára. (Fotó: Fabrizio Villa/Getty Images)

Stintino strandja Szardínia szigetén, ahol akár a szardíniák zsúfolódnak össze a turisták. Ezen akarnak változtatni a helyiek, mert Olaszország 7500 kilométeres tengerpartja sem elég a strandolók számára. (Fotó: Fabrizio Villa/Getty Images)

Ezek a díjak a felügyeletet, a parkolókat, valamint a strandon található utakat és mosdókat segítik fenntartani a helyi hatóságok tájékoztatása szerint. A Cala Mariolunál, Szardínia egyik leghíresebb strandján, mostantól egyeurós díjat kell fizetni minden odaérkező hajóra vagy gumicsónakra.

A korlátozások további szigorítása érdekében Monni kérelmet nyújtott be Szardínia tartományi hatóságaihoz, hogy meghatározhassák a napozók sűrűségét. Az elképzelés szerint négy négyzetméteres teret kell hagyni minden napozóhelynek, ennél sűrűbben nem lehet lepakolni az ernyőket, nyugágyakat. 

Ez nem lesz könnyű folyamat. Monni biztos abban, hogy a szárazföldi bejutás ellenőrizhető, de léteznek hajók is a környéken, ezeket már kevésbé tudják kitiltani. 

Baunei nem az egyetlen nyaralási célpont Szardínián, ahol tartható szintre szeretnék csökkenteni a látogatók számát. Az idei nyáron a La Pelosa partszakaszon található kis falu, Stintino sem engedi elszabadulni a tömegeket. 

Itt a szezonban a homok gyakran törölközők és napozók labirintusává válik, míg egy úszás a gyönyörű vízben általában a sok felfújható vízimatrac közötti szlalomozást jelent az elképesztő szépségű La Pelosa partszakaszon. Így a közeli halászfalu vezetése napi 1500 főben limitálta a látogatók számát és 3,5 eurós jegyárat vezetett be, amit online is meg lehet fizetni. 

Ráadásképpen a törölközőket is betiltják, pontosabban a törölközők leterítését. Csak matracokat lehet használni erre a célra, azokból is leginkább természetes anyagból készülteket javasolják. Ennek oka, hogy a sok nedves törölköző (több ezer darabról van szó) egyszerűen elhordja a terület értékes homokját, rontva ezzel a part minőségét. 

Lampedusa szigetén, Szicília mellett is hasonló a helyzet, a tömegek korlátozására helyi szabályokat hoznak. (Fotó:Fabrizio Villa/Getty Images)

Lampedusa szigetén, Szicília mellett is hasonló a helyzet, a tömegek korlátozására helyi szabályokat hoznak. (Fotó:Fabrizio Villa/Getty Images)

Ezt járőrökkel ellenőrzik, aki pedig hozza a törölközőjét, az 100 eurós büntetésre (37 ezer forint) számíthat, ugyanez vonatkozik a cigarettázásra és a kutyákra is, de büntetik a vadkempingezést is. 

Szicília is torkig van

Szicília mellett található az apró, közkedvelt sziget, Lampedusa, ahol 6700 ember lakik egész évben. Ez a szám 200 ezerrel nő a nyári szezonban, és a helyi vezetés csökkentené a tömeget, nyáron terveznek egy 40 napos időszakot, amikor kitiltanák a látógatók autóit, kerékpárjait, villanyrollereit, egyszóval csak a gyalogos utazókat várják szeretettel, mert elegük van a rengeteg kocsiból. 

Ezeket az intézkedéseket egyre több népszerű, de nagy tömegek számára szűkös utazási célpont kezdi átvenni Olaszországban, úgy tűnik, itt az idő túllépni a megszokott, sztárolt helyeken, és új, ismeretlen falvakat, tájakat felfedezni.

Forrás: CNN
Kép(ek) forrása: Getty Images