Life FIRSTCLASS 2023. 06. 04.

Ennyibe kerül most a biztosítás a magyar turistáknak

Az utazási kedv fokozódásával egyre több biztosítást kötnek a magyarok. Megvannak a legnépszerűbb úti célok is.

Beérte a járvány előtti szintet az utasbiztosítási piac, legalábbis a díjbevételek alapján – derült ki a Netrisk összeállításából. Az idei év első öt hónapjában eddig közel 100 ezer utasbiztosítást kötöttek, a 2022 májusa és 2023 májusa között kötött biztosítások száma pedig az előző két pandémiás évhez képest lényeges növekedést jelent.

Az utasbiztosítások átlagdíja lényegében stagnál, az idén alig több mint 10 ezer forintot tett ki. A Netrisken megkötött utasbiztosítások alapján 2022 májusa és 2023 májusa között a top desztinációk között az első helyen Ausztria végzett, utána horvátországi utazásra kötötték a legtöbb utasbiztosítást, majd Olaszország, Spanyolország és Görögország következett a sorban.

Ebben az időszakban egyébként a legtöbben, az ügyfelek 31 százaléka városlátogatásra kötött biztosítást, míg a tengerparti nyaralást keresők aránya 17 százalék volt. Ahogy az elmúlt években, úgy az idén is 6-7 napos utazásokra kötnek biztosítást a turisták, átlagosan ketten utaznak együtt külföldre.

A hivatalos adatok szerint az utasbiztosításokból származó díjbevétel a múlt év során 15,2 milliárd forint volt, ez majdnem megegyezik a pandémia előtti 15,4 milliárd forintos összeggel. Az még kérdés, hogy az idén hogyan alakul a piac, bár az utazási kedvet fokozza a járványhatás eltűnése, ugyanakkor a megélhetési kiadások emelkedése visszafogja.

Kép(ek) forrása: Getty Images