Life Fehér Patrik 2023. 06. 07.

Örökre a nappalidba költözhet a legendás autóverseny

Potenciális karácsonyi ajándék lehet az autósportért rajongók fája alatt a Le Mans Ultimate nevű videojáték, ám kérdéses, hogy a vadiúj cím felhőtlen örömet is okoz-e majd a játékosoknak.

Az elmúlt években kevés motorsportszéria mondhatta el magáról, hogy minden évben jó minőségű, a sportágat szezononként feldolgozó hivatalos videojátékok születtek volna róluk. Ezen a téren az F1 a legismertebb név, de készülnek MotoGP-s játékok, a WRC is kezd felzárkózni mögéjük – és ott a NASCAR is, bár a sorozat legújabb hivatalos játéka nagyon negatív kritikákat kapott mind szakmai, mind játékosoldalról.

A jelenség mögött leginkább a fejlesztő-kiadó Motorsport Gameset, illetve a cég körüli balhékat sejtik: az amerikai vállalat számos licencre lecsapott az elmúlt időszakban, de az azokra felhúzott játékok pocsékul sikerültek, és az egyéb, hozzájuk köthető lépések (az IndyCar-tartalmak letiltása az iRacing játékból) népszerűtlenné és komolyan vehetetlenné tette őket.

A kiadó ennek ellenére – sokak félelmére – bővíti palettáját, és előrukkolnak még idén (!) a Le Mans Ultimate nevű játékkal, ahol minden autó vezethető lesz, mely részt vesz az idén százéves Le Mans-i 24 óráson. A játék, mely elsősorban szimulátoros, mintsem árkádélményt kíván nyújtani, decemberben jelenik meg, és a pMotor 2.5 játékmotort fogja használni – ez dolgozik az rFactor 2 autószimulátorban is. Mindezzel együtt a készítők ígérete szerint élvezetes lesz a játék kontrollerrel is, nem kell rögtön kormányt vásárolni egy Le Mans-i autózáshoz.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Le Mans Ultimate (@lemansultimate) által megosztott bejegyzés

A Le Mans Ultimate lesz gyakorlatilag az endurance-vb (WEC) 2023-as szezonjának hivatalos játéka, ugyanis a minden részletében (beleértve a napszak- és időjárásváltozást is) kidolgozott Le Mans-i pálya mellett bekerül a játékba a szezon többi állomása is, köztük Monzával, Fudzsival és Spa-Francorchamps-pal. A játék abban tud nagyot nyújtani, hogy az eddig más játékokban (Gran Turismo 7, iRacing, rFactor 2) elszórt pályákat és autókat összegyűjti, és egy helyen lehet mindennel egymás ellen versenyezni – akár 24 órán át.

Az online többszemélyes játék nagy hangsúlyt kap, erre egy RaceControl nevű új rendszert is kifejlesztettek, de a nevén kívül nem tudunk semmit arról, miben lesz ez más, mint a többi játék megoldása. Dolgoznak a fejlesztők egy olyan megoldáson is, ahol az egyes autók pilótái (az igazi 24 óráson hárman váltják egymást) úgy is levezethetik az etapjaikat, hogy nem kell megvárni, míg átadják nekik a virtuális volánt játékostársuk. Az etapokat akár egymással fedésben is teljesíthetik, a rendszer pedig összeadja a pályán töltött időket.

Decemberig kell tehát várnunk a Le Mans Ultimate-re, de azok a szerencsések, akik a hétvégén Franciaországban a helyszínen tekintik meg a megmérettetést, akár ki is próbálhatják a játék egyik korai demóverzióját. Ebben még csak két autó szerepel, de egy alapérzetet már szerezhetnek az új címről. A játék első körben biztosan csak PC-re érkezik, és nem garantált, hogy lesz belőle konzolos verzió.

Kép(ek) forrása: Studio 397