Life Kováts Olivér 2023. 06. 13.

A 14 éves zseni most diplomázik, Elon Musknak fog dolgozni

Még tízéves sem volt, amikor elkezdett egyetemre járni, nemrégiben pedig felvételt nyert a SpaceX-hez, ahol már a nyáron elhelyezkedhet szoftvermérnökként. Mindezt 14 évesen.

Kairan Quazi nem egy átlagos 14 éves: a tinédzserfiú várhatóan ebben a hónapban végez a Santa Clara-i Egyetem mérnöki karán, és tehetségét már Elon Musk is felismerte – lehetséges, hogy még a nyáron munkába áll a Tesla-vezér műholdas kommunikációs és űrhajógyártó vállalatánál, a SpaceX-nél, ahonnan szoftvermérnöki állásajánlattal keresték meg.

„Azt hiszem, az egyetemei éveim voltak életem legboldogabb évei, mert nagyon is önállóvá válhattam. Most másokkal is megosztanám az utamat” – idézi Quazi szavait a Los Angeles Times. A csendes, kaliforniai fiú fiatal kora ellenére komolynak mondható karrierutat járt be, ami onnan indult, hogy már kétéves korában teljes mondatokban beszélt.

Óvodás korában már híreket mesélt a pedagógusoknak és csoporttársainak, és kilencévesen jutott el arra a pontra, hogy nem lát kihívást az iskolában, így szüleivel, tanáraival és gyermekorvosával egyetértésben tört nagyobb babérokra, és kezdett felsőfokú tanulmányokba, pedig akkor valójában még csak harmadik osztályos volt. Nehézséget okozott azonban olyan egyetemet találni, ahol nem jelentett hátrányt Quazi kora, végül a kaliforniai Las Positas Egyetemre nyert felvételt, és onnan iratkozott át később a Santa Clara-i Egyetemre.

Bár még nem diplomázott le, máris együttműködik a SpaceX csapatának egy részével, mely a Starlink műholdas projekten dolgozik, melynek célja, hogy globálisan elérhető internetkapcsolat alakuljon ki.

Az egyetem 172 éves fennállásának legfiatalabb diplomása lesz Quazi, aki ennek ellenére szabadidejében kifejezetten hétköznapi hobbiknak hódol, mint például a videojátékozás vagy az olvasás, még ha az olvasmányok tematikája nem is szokványos: többek között sci-fi-regényeket és a 2008-as pénzügyi válságról szóló elemzéseket olvas.

Egy, kilencéves korában elvégzett IQ-teszt állítólag kimutatta, hogy intelligenciája a felső 0,1 százalékba (!) tartozik, így nem csoda, hogy az egyetemi évek alatt Quazi már megpróbált gyakornokként elhelyezkedni. Több céget is megkeresett az édesanyjával, de csak egy helyről kapott választ. Ekkor találkozott az Intel intelligens rendszerek kutatásával foglalkozó laboratóriumának igazgatójával – a fiú elmondása szerint ez a pillanat volt az, ami mindent megváltoztatott.

Idén ismét állásinterjúra készült, erről már a LinkedIn-profilján számolt be, néhány héttel később pedig azt újságolta el, hogy a SpaceX-hez nyert felvételt. Az újabb nagy lehetőség miatt édesanyjával kénytelen elköltözni a Szilícium-völgyhöz közel eső Pleasontonból az 1300 km-rel odébb található, washingtoni Redmondba.

Forrás: Los Angeles Times
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Illusztráció: Getty Images