Life Fehér Patrik 2023. 06. 20.

Új látványossággal bővül Róma

Az örök város 2023-ban is tud újat mutatni történelméből, köszönhetően annak, hogy megnyitnak egy olyan teret, melyet eddig nem lehetett bejárni.

Június 20-ától új helyet is meglátogathatnak a turisták Rómában, a hatóságok ugyanis megnyitották azt a teret mindenki előtt, ahol i. e. 44. március 15-én megölték Julius Caesart. A római diktátor meggyilkolásának tere, a Largo di Torre Argentina eddig leginkább kutatók, illetve az olasz főváros legnagyobb macskapopulációjának terepe volt – előbbiek négy, utcaszint alatt fekvő templom maradványait vizsgálták, utóbbiak pedig inkább egymással játszottak.

A környék Róma egyik legtöbbet kutatott része, ahol a birodalom története végigkövethető a köztársaság korától kezdve a császárok uralkodásán időszakán át egészen a középkorig. A téren az 1920-as évek végéig épületek álltak, majd ezek lebontása során kerültek elő a régészeti emlékek, köztük több templom maradványai, valamint Pompeius egykori kúriája.

A tény, miszerint itt ölték meg Caesart, nem légből kapott: az egybehangzó ókori források, illetve a területet helyreállító régészek szerint itt lett gyilkosság áldozata Julius Caesar, vagyis itt hangzott el a híres mondat – Te is, fiam, Brutus? – is.

A helyszínről még több képet megnézhetsz galériánkban!

9 fotó megtekintése

A nyitás napjától kezdve egy kialakított gyalogúton járható majd be a terület, a helyiek számára ingyenesen, a turistáknak azonban 5 euróért cserébe. A turistalátványosság megnyitásához nagyban hozzájárult a Bulgari, ugyanis az olasz divatház finanszírozásával restaurálták, illetve akadálymentesítették a területet.

Forrás: MTI, The Guardian
Kép(ek) forrása: Stefano Montesi - Corbis/Corbis via Getty Images