Life Fehér Patrik 2023. 06. 25.

A kőleves tényleg létezik, az emberek pedig jóízűen eszik

A népmeséből ismert fogás kissé átalakított verzióját a valóságban már több száz éve készítik, mégis most kapta fel a közösségi média az utcai árusok különleges fogását.

A kőleves az egyik legismertebb magyar népmese, a sztoriját vázlatosan szinte mindenki tudja: egy szegény katona nekiáll főzni, alapul vesz egy nagy követ, majd ügyes rábeszélésre a vendéglátó öregasszony megtölti tényleges hozzávalókkal, tartalommal a fazekat, amiben készül a fogás. Azt nem tudjuk, hogy a tanulságos történet ebben a formában valaha megtörtént-e, azt viszont igen, hogy Kínában már évszázadok óta készül olyan fogás, amiben apró folyami kövek találhatóak.

A suodiu nevű ételnek már a neve is beszédes, ugyanis nagyjából azt jelenti a szó, hogy szopogasd le és köpd ki. Gyakorlatilag ez a fogyasztási instrukcióval is felér, a fogás java része ugyanis a sok apró kavicsból áll, melyeket különféle fűszerekkel, olajokkal, szószokkal és zöldségekkel kevernek össze, majd megpirítják az egészet. A legelterjedtebb eredettörténet szerint az ételt olyan áruszállítók találták ki, akik a folyó közepén vesztegelve nemigen jutottak igazi élelemhez hosszú ideig, és mielőtt megőrültek volna az éhségtől, ezzel a trükkel verték át a gyomrukat.

Habár több száz éves már a gasztronómiai különlegesség, most mindenki rácsodálkozott a létezésére a kínai közösségi médiában. Sokaknál egyébként ki is verte a biztosítékot az utcai árusoknál kapható fogás, ugyanis egyesek szerint indokolatlanul drágán adják, 16 jüanért (760 forintért), miközben alig van benne valódi tartalom.

Vannak viszont olyanok is, akik védelmükbe veszik a suodiut, rámutatva arra, hogy nem véletlenül alakult ki ez a szokás: a folyami kövek a hosszú évek során elnyerik a vízi élővilág ízét, szóval miközben szopogatja őket az ember, kvázi a halak, rákok és egyéb élőlények ízét érezheti fűszeres köntösben.

Forrás: CNN
Kép(ek) forrása: YouTube/@XiaoShiGuangGuang