Life Fehér Patrik 2023. 06. 27.

Dühösek a hatóságok az Apple új funkciója miatt

Egy, az újabb iPhone-okban és Apple Watch-okban megtalálható új funkció miatt megnőtt az indokolatlan segélyhívások száma egy amerikai fesztivál idején.

Okostelefonjaink immár nem csak kommunikációs eszközök, a különböző eszközökkel kiegészítve figyelemmel követik teljes életünket, és ha baj van, akár meg is próbálnak megmenteni bennünket. Az Apple legújabb eszközeiben (iPhone 14, iPhone 14 Pro, Apple Watch Series 8, Apple Watch Ultra és a 2. generációs Apple Watch SE) például található egy olyan funkció, ami automatikusan segélyhívást indíthat, ha azt érzékeli, hogy a gazdájuk autóbalesetet szenvedett.

A dolog lényege, hogy az eszközben lévő mozgásszenzorok hirtelen lassulást érzékelve először figyelmeztetést küldenek a képernyőre, melyre ha nem reagál 20 másodpercen belül az ember, a kütyü küldi is a helyadatokat az egységeknek.

Az elmúlt időszakban azonban többször is kiderült, hogy a rendszer nem feltétlenül működik üzembiztosan. Legutóbb például egy amerikai fesztiválon ugrott meg emiatt a vészhívások száma: a Tennessee állambeli Bonnaroo közönségének okoseszközei a táncot értelmezték autóbalesetnek. A fesztivál szervezői szerencsére léptek, és a helyi rendőrséggel együtt mindenféle fórumon hirdették, hogy kapcsolják ki az emberek ezt a funkciót. Mindezt sikeresen tették, 40-60 százalékkal csökkent az indokolatlan vészjelzések száma, és szerencsére nem terhelték le annyira a helyi mentőket sem, hogy azok ne tudják ellátni az igazi eseteket.

Életkép a Bonnaroo fesztiválról (Fotó: Douglas Mason/Getty Images)

Életkép a Bonnaroo fesztiválról (Fotó: Douglas Mason/Getty Images)

Az Apple funkciójának túlzott óvatosságára idén január-február magasságában derült először fény: több európai és amerikai síterepen is arról számoltak be, hogy megszaporodtak a vészjelzések amiatt, hogy az eleső síelők zsebében aktiválódott az emberéletek megmentésére szánt vészjelző rendszer.

A segélyhívókra érkező indokolatlan hívások világszerte problémát jelentenek, a legtöbb helyen mindössze a hívások töredéke igényel valódi beavatkozást. 2018-ban a magyar rendőrség fel is lépett a jelenség ellen egy emlékezetes kampányfilmmel:

Forrás: Gizmodo
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Leonardo Munoz/VIEWpress/Getty Images