Life Fehér Patrik 2023. 06. 28.

4 lenyűgöző dolog, amivel a Balaton Soundon találkoztunk

Magyarországon eddig még nem látott technológia, látványos berendezés, higiéniai és tisztasági intézkedések – ezekkel nyűgözött le bennünket a most kezdődő Balaton Sound idei kiadása Zamárdiban.

Hivatalosan június 28-án 14 órától foglalhatták el Zamárdi szabadstrandját a fesztiválozók, ekkor nyitotta meg kapuit a Balaton Sound. Szerkesztőségünk azonban meghívást kapott, hogy már órákkal korábban betekinthessen az üres fesztivál területére, ahol még az utolsó simításokon dolgoztak a szakemberek. Mutatjuk, mivel nyűgözött le bennünket a leginkább a fesztivál!

A színpad

Egy közepes fesztiváltapasztalattal rendelkező laikus is megmondja, hogy ÓRIÁSI (igen, indokolt a nagybetű) a Balaton Sound nagyszínpada: 2500 négyzetméteres. A látványért egy 62 méter hosszú és 10 méter magas LED-fal felel, melynek felbontása 4x4K, felülete pedig 500 négyzetméter. A DJ-ket vizuálisan segíti még majd a 250 show-lámpából álló fénytechnika, valamint a színpad zárásakor minden nap drónshow és tűzijáték is.

A színpad előtti tér is nagyobb a korábbiaknál: a műanyaggal fedett részen becslések szerint 12-15 ezer bulizó fér el.

A VIP-szekciók

Ezekből összesen három is található a fesztivál területén, ide mindenki beléphet, akinek VIP-jegye vagy kiegészítő jegye van. Ezek közül a B Stage melletti idén dzsungelhangulatú…

…a nagyszínpadra rálátót pedig, ahogy tavaly, úgy idén is a Las Vegas Casino szponzorálja, így adott a téma is. Bent 2000 ember fér el, akiknek éjfél után külön DJ-k zenélnek, köztük Marsalkó Dáviddal, a Halott Pénz frontemberével. Emellett az itt bulizóknak lehetősége van rulettezni, black jacket játszani, de még nyerőgépet is találni.

A strandon is található egy elzárt terület, melynek különlegessége, hogy helyet kapott itt egy pagoda, ahol ingyenes thai masszázst vehetnek igénybe a bulizók előzetes bejelentkezés után. Az itt fürdőzőket ajándéktörölközőkkel is meglepik.

Biztonságos fesztiválozás

A Balaton Sound Safety First programjában 50 önkéntes járja a buli területét, őrszemekként figyelve a fesztiválozók biztonságára. Idén egy innovatív elemet is kapott ez a kezdeményezés: a Balaton Sound hivatalos applikációjában található egy pánikgomb, mely lehetővé teszi, hogy a fesztiválozók könnyedén jelezhessék a szervezőknek, ha segítségre szorulnak, vagy ha problémás esetet észlelnek. Gombnyomásra közvetlen kapcsolat jön létre a telefon gazdája és a szervezői csapat között, és be is tudják mérni a mobil pontos helyét.

Tisztaság

A szervezők elmondták, kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy ne egy szétbulizott, romokban lévő szabadstrandot adjanak vissza a zamárdiaknak. A talaj védelme érdekében 1 hektárnyi területet fedtek le talajtakarással, emellett pedig a szelektív hulladékgyűjtést a korábbiaknál is kiemeltebb fontossággal kezelik: már az ételárusoknál erre biztatják a bulizókat.

Nem lesz gyomorforgató dolog a WC-használat sem: a toitoiok megszűntek, a Balaton Sound látogatói kis- és nagydolgaikat egytől egyig a 300 vízöblítéses WC valamelyikében végezhetik, melyeket a nap 24 órában folyamatosan felügyelnek és takarítanak. A szervezők elmondták, hogy ez a megoldás – amennyiben sikeres lesz a Soundon – a Szigeten is jelen lesz augusztusban.

Ha pedig mindez nem lenne elég, a Sound színpadjait anélkül is besétálhatjuk, hogy lelépnénk a járólapokról: a műanyag elemek körbefutnak a területen, így tisztább, pormentesebb maradhat az ember a buli végére.