Life Kovács Miklós 2023. 07. 05.

Megérte egy évig fotózni a Földet az űrből, látványos lett a végeredmény

Kerek egy évig minden nap lőttek egy fotót a Földről ugyanabból a pozícióból, az eredmény pedig egyfelől látványos, másfelől jól mutat egy mindenki számára ismerős jelenséget.

A tudományos munka értelme az elméletek bizonyítása, a megfigyelésekkel szerzett adatok feldolgozása, és új eredmények elérése. Eközben néha látványos, szemet gyönyörködtető, és mindenki számára könnyen érthető tanulsággal szolgáló anyagok is születnek.

Ilyen például az a munka, amit Simon Proud, a brit National Center for Earth Observation tudósa végzett. 2022 során kerek egy évig fotózta a Földet a Meteorológiai Műholdak Hasznosításának Európai Szervezetéhez (EUMETSAT) tartozó műholdak segítségével. A minden reggel pontosan 6 órakor készített 365 képből pedig egy time-lapse videót állított össze, amely tökéletesen mutatja a nappalok hosszának váltakozását. 

Ezt már rengeteg animáción, grafikán láthattuk, de így, felülről, egy évet összesűrítve, a valós Föld bolygót figyelve mégis más megfigyelni a jelenséget. 

A Föld dőlése egyedi jellemzője bolygónknak. A NASA számításai szerint a tengelye jelenleg 23,4 fokos dőléssel rendelkezik. A dőlésszög azonban változik az idők során, az elmúlt egymillió évben  22,1 és 24,5 fok között ingadozott a keringési síkhoz viszonyítva.

Forrás: hvg.hu
Kép(ek) forrása: Getty Images