Life Kováts Olivér 2023. 07. 13.

1200 éves templomba karcolta a nevét a fiatal turista

Azok után, hogy pár héttel ezelőtt hasonló okból kifolyólag került bajba egy férfi a Colosseumban, egy fiatal kanadai turista egy japán templomba véste a nevét.

Kihallgatott egy 17 éves kanadai fiatalembert a rendőrség, miután a múlt héten egy 8. századi japán templom faoszlopába véste a nevét – számolt be a hírről az Independent. A Julian nevű fiú az UNESCO világörökség részét képező Tosodai-dzsi faoszlopába karcolta a neve kezdőbetűjét, így most körülbelül 170 centiméteres magasságban egy J betű díszeleg.

A kanadai turista ezzel a japán kulturálisörökség-védelmi törvényt sértette meg, és bár nem veszik őrizetbe, folytatják a nyomozást. A rongálásra úgy derült fény, hogy egy japán turista észrevette a feliratokat, és közbelépett, mielőtt a templom személyzetét riasztotta volna. Később a fiú azzal védekezett, nem állt szándékában, hogy ártson a japán kultúrának.

Mintegy 1200 éves múltra tekint vissza a Nara városában található buddhista templom, amit 1998-ban nyilvánítottak az UNESCO világörökség részévé. Ókori történelmi emlékként tartják számon, amiből a településen összesen nyolc darab található.

Kísértetiesen hasonló eset történt néhány héttel ezelőtt Olaszországban, ahol a római Colosseumban egy 27 éves brit fitneszedző véste a saját, illetve szerelme nevét („Ivan + Hayley 23”) a majd’ két évezredes amfiteátrum falába.

Ivan Dimitrov súlyosabb következményekkel, akár ötéves börtönbüntetéssel, valamint 2,5 ezertől 15 ezer euróig terjedő (kb. 0,9-5,7 millió forint közötti) pénzbírsággal is számolhat. Egyelőre gyanúsítottként kezeli az olasz rendőrség, és a hatóságok elmondása szerint „őszinte megbánást” tanúsított, tettét pedig azzal magyarázta, nem tudta, hogy ilyen régi a Colosseum.

Forrás: The Independent
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Zhang Peng/LightRocket/Getty Images