Life Kováts Olivér 2023. 07. 17.

Lángolva futott a világrekordig a tűzoltó

Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a legforróbb Guinness-rekordokat döntötte meg egy francia férfi, rögtön kettőt is. Már gyerekként is játszott a tűzzel, majd tűzoltó lett, végül a nagymamája halála után döntött úgy, hogy más tüzes kalandok után néz.

Védőruhát viselve ugyan, de lángolva és extra oxigén nélkül futott egy francia tűzoltó-kaszkadőr, és a Guinness-rekordig meg sem állt. A 39 éves Jonathan Vero a közelmúltban két csúcsot is megdöntött:

  • 272,25 métert futott lángokba borulva,
  • melyből az első 100 métert 17 másodperc alatt teljesítette.

Korábban egy brit férfi, Antony Britton tartotta mindkét rekordot, amiket most Vero 68,02 méterrel, illetve 7,58 másodperccel javított meg. Már önmagában az egészen abszurdnak hangzik, hogy valaki azért gyújtja fel magát, hogy világrekordot állítson fel. Ehhez képest az extra oxigén nélkül, lángolva futás hosszú múltra tekint vissza, hiszen a rekord 2009 óta hét alkalommal cserélt gazdát.

A profi kaszkadőrként is tevékenykedő tűzoltó a Washington Postnak úgy fogalmazott, hogy „mindig is rajongtam a tűzért”, és gyerekkora óta szüntelen játszik azzal. Az egész hatévesen kezdődött, amikor gyufát és öngyújtót lopva a nagyszüleitől a kertjükben gyújtotta fel a játékautóit és -repülőit, majd négy évvel később egy dezodoros flakont lángra lobbantva játszott tovább a tűzzel.

18 évesen az észak-franciaországi tűzoltósághoz csatlakozott, ezt követően húsz évig dolgozott tűzoltóként. Az életében az hozott fordulópontot, hogy 2019-ben, 89 éves korában meghalt a nagymamája. Gyászolás közben jutott arra az elhatározásra, hogy új kihívásokat keres, amik továbbra is a tűz iránt érzett szenvedélyére és a gyerekkorára emlékeztetik. Olyan hajmeresztő mutatványokat próbált ki a férfi, mint a tűzevés vagy a tűzzsonglőrködés, de azt sem hagyta ki, milyen érzés emberi fáklyának lenni – magyarán: az egész testét felgyújtotta.

Noha egyébként is szereti feszegetni a határait, mostani próbálkozásával egyenesen azt akarta bebizonyítani, hogy a világ legjobb tűzoltó-kaszkadőrei közé tartozik. Vero három hónapon át készült a megmérettetésre, a felkészülés során elsősorban a kitartását, a robbanékonyságát és a légzését edzette. A rekorddöntést pedig szülővárosában, Haubourdinben ejtette meg, azon az atlétikai pályán, ahol tinédzserkorában edzett.

„Ez nagyon sokat jelentett nekem, a tűzoltói hivatásomnak, és azoknak az embereknek, akik edzettek, és figyeltek a fejlődésemre” – mondta, miután a Guinness-rekorddal teljesült a gyerekkori álma. Vero azonban ezután sem akar megállni, sőt, úgy gondolja, még sok rekordot adhat át a múltnak.

Forrás: Guinness World Records, The Washington Post
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Illusztráció: Alain Bachellier/Getty Images