Life Kovács Miklós 2023. 07. 17.

Térerőt adna a rejtélyes repülő 20 kilométer magasról

Műholdak alternatívája is lehet a kísérleti drón, ami a várakozások szerint képes lesz egy évet is eltölteni 20 kilométeres magasságban, leszállás nélkül.

Ma már minden a távközlésről, kommunikációról szól, alig van olyan modern tárgy a környezetünkben, ami ne tudna valamilyen hálózatra csatlakozni. A jövőt a még gyorsabb, bárhol elérhető adatátvitel jelenti.

Ezért lövi tele az eget műholdak seregével Elon Musk, de vannak azért más szereplők is, akik alternatív megoldással próbálkoznak. Ilyen a BEA System által fejlesztett, napenergiával működő PHASA-35 elnevezésű légijármű. A fejlesztők szerint egy éven át lesz képes a levegőben maradni, ami óriási ugrást jelentene az eddigi eredményekhez képest. 

Ehhez a 35 méteres szárnyfesztávolságú gép nepelemekből nyeri az energiát, a panelek mellett pedig akkora akkumulátort is felvisz, amivel kihúzza az éjszakai repülés időtartamát. A hosszú repülési idő titka a szinte páratlan magasság, a PHASA-35 nagyjából 20 kilométerrel a földfelszín felett, a sztratoszférában fog üzemelni. Itt már nem kell viharoktól, a repülést zavaró természeti jelenségektől vagy egyéb légiforgalomtól tartani.

Igaz, a magasság elérése komoly kihívás, amit csak most, 2023-ban tudtak a gyakorlatban is elérni. A PHASA-35 az elmúlt napok egyik próbarepülésén érte el a 20 kilométeres magasságot, ami nagy előrelépés, 2018-ban még csak 2 kilométerre jutott fel. 

A projekt tehát ígéretes, ezzel a géppel a távközlés biztosítása mellett az erdőtüzek, az időjárás megfigyelése is lehetséges, és talán egyes kormányok titkosszolgálatait sem hagyja hidegen az emberi személyzet nélkül gondtalanul egy évig repülő eszköz fejlődése.

Forrás: techeblog.com
Kép(ek) forrása: BAE Systems