Life Kováts Olivér 2023. 07. 18.

Rekorddöntésre tette fel az életét egy egész ország

Új őrület tombol Nigériában: az afrikai országban adott esetben akár látástól vakulásig azon fáradoznak – és ez nem vicc –, hogy bekerüljenek a Guinness-rekordok könyvébe. Van, akinek ez sikerült is, és ezzel gyökeres fordulatot vett az élete.

Valami van a levegőben, legalábbis Nigériában biztosan, mivel a 230 milliós népességű nyugat-afrikai országban rekorddöntési láz tört ki – az ottaniak új mániájáról a BBC számolt be.

Bámulatos, vagy éppen elképesztő Guinness-rekordokról (GWR) gyakran írunk a First Class oldalán, de a nigériaiak próbálkozásaikkal olyan szinten új sebességi fokozatba kapcsoltak, hogy már követni is nehéz, ki mit vett a fejébe: egy férfi 200 órán át énekelt, egy másik megállás nélkül sír a rekorddöntés érdekében, míg egy nő szintén ennek jegyében állítja azt, hogy olyan hosszú ideje senki nem mozdult ki a lakásából, mint ő.

Az őrület kezdete még májusra vezethető vissza, amikor egy közepes méretű tömeg négy napig küzdött az esővel és a sötétséggel Lagos egyik elegáns pontján, hogy

megnézze azt a fáradt séfet, Hilda Bacit, aki megállás nélkül főzött 100 órán át, amiből végül 93 óra 11 percet könyveltek el Guinness-rekordnak.

93 óra 11 perc – a megszakítás nélkül főzési új rekordja. A szakácsnő azóta híres lett. (Fotó: Illusztráció: Flashpop/Getty Images)

Jelezték is a rekordokat jegyző és felügyelő GWR munkatársai, hogy a bátor próbálkozóknak előbb jelentkezniük kell, mielőtt nekifutnak a kísérletnek. Erre azután került sor, hogy egy masszőr összeesett, miközben a megállás nélküli masszírozás legújabb világcsúcsra gyúrt, szó szerint. Amellett, hogy nem jelentették be szándékukat a szervezetnél, az is rendre problémát okozott a közelmúltban, hogy volt, akik csaltak: két szakács például a tűzhelyét is kikapcsolta, és elaludtak, ezért diszkvalifikálták őket.

A BBC megkeresésére a GWR megerősítette, hogy valóban megugrott a jelentkezések száma Nigériából, azt viszont nem tudják, hogy az egy országból érkező jelentkezések rekordja ezzel megdőlt-e már.

Vicces emberek a nigériaiak: hajlamosak felülni egy hullámra, és azon lovagolni, ami éppen történik. Három hónapon belül viszont alábbhagy az őrület

– nyilatkozta Farominiyi Kemi, aki két rekordot is meg akart dönteni. Viccnek indult, de az egyik próbálkozása során felfújtak sütésében igyekezett új csúcsot felállítani.

S bár azt állítják, hogy előbb-utóbb alábbhagy majd a nigériaiak lelkesedése, van, aki már szeptemberi rekorddöntésen töri a fejét: John Obo középiskolai tanár annak fut neki, hogy megdöntse a leghosszabb ideig tartó felolvasás jelenlegi, 124 órás rekordját, amit tavaly regisztráltak Törökországban. A kirgiz Rysbai Isakov eredményét ráadásul nem is kevéssel, mintegy 16 órával döntené meg – mindezt az olvasási kultúra népszerűsítéséért.

A megállás nélküli csókolózás világcsúcsához kötődő próbálkozásoknak már hatóságilag kellett véget vetni Ekiti államában, ahol a lakosságot figyelmeztették is arra, hogy súlyos következményeket von maga után, aki tovább ambicionálja ezt. A GWR egyébként ki is vezette ezt a kategóriát, miután korábbi, Nigérián kívüli rekorddöntési kísérletek több esetben ájulásig jutottak.

Annak a férfinak sem rózsás az élete, aki – mint arról a cikk elején írtunk – a sírásban akar rekorder lenni.

A BBC cikkének írásakor már hét napja zokogott egyhuzamban Tembu Ebere, aki közben súlyos egészségügyi panaszokat tapasztalt. Fájt a feje, bedagadt az arca és a szeme, sőt, 45 percre meg is vakult, ezért elmondása szerint arra kényszerült, hogy más stratégiát válasszon.

Végeláthatatlanul hosszú a lista, legyen szó egy percen belüli focilabda-érintések, egy lábon ugrálások számáról, vagy arról, ki tud a legtöbbet fejelni hason fekvés közben. Pedig nagyon kevesen tesznek szert komolyabb hírnévre ezzel, viszont a kivételek között van Hilda Baci, akit a négy napon át tartó főzése után ajándékokkal árasztották el, továbbá politikusok és influenszerek keresték meg.

Forrás: BBC
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Illusztráció: NadimC/Getty Images