Life Kováts Olivér 2023. 07. 19.

Ez az olcsó és finom víz javítja a hangulatot

Nem hallottál még a gourmet-vízről? Itt az ideje, hogy megismerkedjünk a fogalmával.

Szokatlan specialitásokat kínál a dubaji Aqua Water Bar by Luqel, mindennek az alapja azonban hagyományos, közönséges csapvíz – derült ki az AP News beszámolójából. Mindezt úgy, hogy a dubaji lakosok jelentős része szívesebben fogyaszt palackozott vizet, még ha a kormány álláspontja szerint a csapvíz is teljesen biztonságosan iható.

Csakhogy nem érintetlen formájában szervírozzák a csapvizet, kezdve azzal, hogy a Luqel német vízszűrő vállalat által tervezett mikroadagolóval különböző ásványi anyagokat fecskendeznek bele. Ezzel minőségük már a csúcskategóriás vízmárkákéval vetekszik, és minden vízrajongó megtalálja a magának megfelelőt – mindezt igényre, sőt, nemcsak személyre, de aktuális hangulatra szabva.

A Runners Heaven fantázianevű változat – magas nátrium- és káliumtartalmával – például azoknak kiváló választás, akik a sivatagi hőségben éppen végeztek a kocogással, míg a Vegan’s Choice-ban olyan ásványi anyagok találhatóak, amik a szigorúan vegán étrenddel is kompatibilisek. Mindazonáltal bármilyen ásványi keveréket kérhetnek a vevők, akár a palackjaikat is megtölthetik vele, de azzal számolniuk kell, hogy fél literért két dirhamot, azaz 180 forintot elkérnek az ún. gourmet-vízért,  amiből harmincféle található a repertoárban.

Hagyományos csapvízből varázsolnak különleges élményt egy dubaji bárban. (Illusztráció: Getty Images)

Hagyományos csapvízből varázsolnak különleges élményt egy dubaji bárban. (Illusztráció: Getty Images)

A palackozott vizek, italok egyáltalán nem számítanak újdonságnak, a szűrt víz fogalma eközben sokaknak még idegen lehet. Ez magyarázható azzal, hogy a bárokban is az utóbbi tíz évben jelent meg, a kifejezetten erre alapozó vendéglátóegységek pedig inkább kevesebb, mint több sikerrel futtatták fel a vállalkozásaikat.

Dubajban viszont más a helyzet, mint New Yorkban vagy Washingtonban, mert ugyan jelenleg a világ számos pontján szédítő forróság tombol, bárhogy nézzük, Dubaj mindig is egy sivatagi város volt, és az is marad – ott nagyobb igény mutatkozhat az ásványi anyagokkal megbolondított csapvizekre, és mint az árszabás is mutatja, nem csak az öltönyös üzletembereknek szeretnének egy egészséges, élvezetes vízfogyasztási alternatívát kínálni.

Roia Jabari ügyvezető igazgató arról is beszélt a hírügynökségnek, hogy kurkumás vízzel és mocktailokkal is tudnak szolgálni. Utóbbiak közül a szűz mojito mocktail a kedvence, amiben uborka, lime, egy csipetnyi édesítő, valamint agave és méz találkozik.

Magát a vízbárt egy San Diegó-i belsőépítész tervezte, aki már 24 éve él az Egyesült Arab Emírségekben. Mindent úgy álmodott meg, hogy a központi téma a víz legyen, ami nemcsak a kék és fehér dekorációban, hanem a buborék alakú lámpákon is megmutatkozik. Eddigi dubaji sikerei után folytatná a terjeszkedést az Aqua Water Bar by Luqel, például Szaúd-Arábiában vagy Abu-Dzabiban.

Forrás: AP News
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Illusztráció: Florian Gaertner/Photothek/Getty Images