Life Kováts Olivér 2023. 07. 21.

Fontos szakmát akarnak leváltani a mesterséges intelligenciával

Mesterségesintelligencia-alapú hírszerkesztő robot fejlesztésén dolgozik gőzerővel a Google. Annyira, hogy már több szerkesztőségnek is bemutatták a Genesist, és bár az óriásvállalat az újságírók asszisztenseként tekint rá, lehet, hogy nem mindenkit gondolja így.

Olyan mesterséges intelligenciát fejleszt a Google, ami akár híreket is képes írni, illetve szerkeszteni – számolt be a médiaóriás terveiről a New York Times. Az egyelőre nem világos, miben fog különböztetni ez a technológia azoktól a már létező, szintén mesterségesintelligencia-alapú rendszerektől, melyeket cikkek generálásához használnak, vagy akár a Google chatbotjától, a Google Bardtól.

Mindenesetre a portál úgy tudja, a Google már több hírügynökségnek is bemutatta potenciális jövőbeli kollégájukat, többek között a Washington Postnak és a New York Timesnak is. Az újságírórobot – ami jelenleg Genesis munkacím alatt fut – amellett, hogy meg tud írni egy hírt, egy-egy eseményt is képes részletezni.

Névtelenséget kérő források szerint a Genesis nem azzal a szándékkal készül, hogy kapásból lapátra tegyék a médiamunkásokat, azok személyi asszisztenseként funkcionálna. Az ördög azonban nem alszik: nagyon is valószínű, hogy a kiadók vezetői sokkal inkább alternatívaként, mint segédeszközként tekintenének a lehetőségre. Ezt bizonyítja a német kiadóvállalat, a Ringier példája is: az ország legnagyobb tömeglapjánál, a Bildnél is jelentős leépítések kezdődtek.

Újságírói babérokra törhet a mesterséges intelligencia? (Illusztráció: Getty Images)

Újságírói babérokra törhet a mesterséges intelligencia? (Illusztráció: Getty Images)

Ez azért aggályos, mert a mesterséges intelligencia elsősorban az interneten elérhető információkból merít, így nagyobb az esélye annak is, hogy téves információkat közöl tovább. Ilyen jellegű melléfogásokból a ChatGPT-nek is adódtak már kellemetlenségei: egy georgiai (USA) rádiós műsorvezető azért perelte be az múlt hónapban az OpenAI mesterséges intelligenciáját, amiért azzal rágalmazta, hogy becsapta a munkáltatóját és sikkasztott.

A másik, amiért egyelőre nehézséget jelenthet robotokkal kiváltani az újságírókat, hogy pillanatnyilag egyik hasonló indíttatású projekt sem tart azon a szinten, hogy a mesterséges intelligencia nem hírjellegű műfajokban, például interjúkészítésben vagy oknyomozásban is megállja a helyét. Mindazonáltal a sportkommentálásban már kipróbálhatta magát, épp a múlt vasárnap véget ért wimbledoni tenisztornán – ennek részleteiről az alábbi cikkben írtunk:

Forrás: New York Times
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Illusztráció: Yuichiro Chino/Getty Images