Life Fehér Patrik 2023. 07. 31.

Ezek az elmúlt 25 év legjobb filmjei a kritikusok szerint

Az egyik legnagyobb, mértékadó filmértékelő oldal összeszedte az elmúlt 25 év legjobb filmjeit. Bőven vannak meglepetések a listán, egyetértesz a sorrenddel?

Idén 25 éve, hogy megalapították a Rotten Tomatoes nevű weboldalt, mely az elmúlt negyed évszázadban az egyik legfontosabb közösségi filmértékelő oldallá nőtte ki magát az IMDb mellett. Fennállásuk kerek évfordulója alkalmából úgy döntöttek, ideje egy summázásnak, ezért összeszedték az 1998 óta megjelent filmek közül a legjobbakat.

A kialakult sorrend nem úgy született, hogy fogták az oldal összes filmjének értékelését, majd csökkenő sorrendbe állították azokat. Ehelyett kiküldtek kritikusok széles csoportjának egy kérdőívet, melyben azt kérték tőlük, válasszák ki, melyek szerintük a legjobb filmek. Ezek alapján állt össze az évfordulós lista, rajta díjnyertesekkel, közönségkedvencekkel, de jó néhány meglepetéssel is. (Zárójelben a Rotten Tomatoes felhasználóinak értékelését tüntetjük fel.)

10. Social Network – A közösségi háló (96%)
9. Mátrix (83%)
8. A faun labirintusa (95%)
7. Chihiro Szellemországban (96%)
6. Szerelemre hangolva (92%)
5. Portré a lángoló fiatal lányról (97%)
4. A sötét lovag (94%)
3. A sötétség útja – Mulholland Drive (83%)
2. Élősködők (99%)
1. Mad Max – A harag útja (97%)

Hogy a véleményezők pontosan milyen szempontrendszer alapján választották épp ezeket a filmeket, ebben a sorrendben a legjobbnak, azt nem ismerjük, a meglepő címek láttán lennének kérdéseink.

Ti milyen filmeket hiányoltok a listáról? Mondjátok el a véleményetek ide kattintva!

A 25 alkotást tartalmazó teljes lista itt tekinthető meg.

Forrás: Rotten Tomatoes
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Ronald Siemoneit/Sygma/Sygma via Getty Images