Life Erdős Norbert 2023. 08. 03.

Ez lett az év magyar strandétele

Egy igazán különleges, hétköznapinak egyáltalán nem mondható fogás lett az év hazai strandétele.

Az év strandételének választott balatoni nyelves egy spenótos krémsajttal, paradicsommal, bazsalikommal és bakonyi füstölt marhanyelvvel készített házi lepény, mely a balatonalmádi Terasz Bisztróban készül. A Balatoni Kör kilencedik alkalommal hirdette meg az Év Strandétele versenyét.

A további kategóriákban a legjobb bisztróétel a balatonboglári Gianpiero’s hideg tökfőzeléke lett, amelyet feltét nélkül tálalnak, de garnélás vagy más hagyományos feltéttel is kérhető.

Ez lett az év magyar strandétele

A hideg tökfőzelék

Az év felfedezettjének a pofás pil-pil-lángost választották a balatonmáriafürdői Lángos World büféből, amely egy süllőpofával lángoson tálalt fokhagymás-paradicsomos pil-pil (baszk olívaolajos, fokhagymás, chilis szósz).

Galéria

10 fotó megtekintése

A vegán különdíjas az alsóörsi Fogas Bisztró zellerraviolija lett, ebben a gombás töltelék tészta helyett vékonyra szelt zellerlapok közé került.

Az idén először meghirdetett “jóárasított” kategóriát a vonyarcvashegyi Party hangulat büfé nyerte a Party harcsalival, amelyben a túróscsuszás harcsapaprikás töltelékkel tették balatonivá a hortobágyi palacsintát.

A kilenc döntős ételt szerdán kóstolta végig a zömmel gasztronómiai szakújságírókból álló zsűri.

Ezek az ételek a régiós alapanyagokat és a régiós szemléletet szem előtt tartva a globális street food receptek balatonivá tételével, a fine diningnál elérhetőbb áron, nagyságrenddel szélesebb közönségnek nyújtanak gasztronómiai élményeket – ismertették a szervezők.

Forrás: MTI