Life Fehér Patrik 2023. 08. 08.

Életmentő lehet négy perc mozgás a kutatók szerint

Napi pár perc testmozgás is harmadával csökkentheti a rákos megbetegedések kockázatát egy új kutatás szerint.

A testmozgás előnyeit és egészségre gyakorolt általános hatását mindenki ismeri, azonban részletekbe menően kevésbé ismerjük a fizikai aktivitás és az emberi szervezet kapcsolatának alakulásait. Kutatók azonban mindig vannak, és egy ideig biztosan lesznek is, akik fontos megállapításokat tehetnek, és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy tovább éljünk egészségben.

Közéjük sorolhatjuk a Sydney-i Egyetem munkatársait is, akik publikációjukban arra jutottak, hogy

már napi 4,5 perc intenzív testmozgás akár 32 százalékkal csökkentheti bizonyos rákbetegségek kialakulásának kockázatát.

 

A kutatásban 22 ezer ember vett részt, akiket hét évig figyeltek meg mozgást érzékelő viselhető okoseszközök segítségével. Átlagéletkoruk 62 év volt, és mindannyian átlagosan egyszer vagy annál is kevesebbszer mentek el sétálni hetente.

A kutatók megfigyelése szerint az olyan mozgások is számítanak és segítenek az egészség megőrzésében, mint a házimunka vagy a lépcsőzés. A vizsgált időszakban 2356 embernél, azaz az alanyok több mint tizedénél fedeztek fel valamilyen daganatos betegséget, így ez is segített a megfigyelésen alapuló kísérletben. Ez utóbbi volt azonban az, ami kicsit torzítja is a képet: a kutatásban a rák kialakulásának okait vagy éppen a hajlamosságot nem vették számításba a publikáció szerzői.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenlegi ajánlása szerint érdemes hetente 150 percet, vagyis 2,5 órát közepesen intenzív testmozgással tölteni, fokozottan intenzív aktivitásnál pedig 75 perces minimum az ajánlás. A fizikai aktivitás szakemberek szerint megelőzi a magas vérnyomást, csökkenti a gyulladásokat, és segít a túlsúly elleni küzdelemben is, így csökkentve a rák és számos egyéb betegség kialakulásának kockázatát.

Forrás: Euronews
Kép(ek) forrása: Getty Images