Life Erdős Norbert 2023. 08. 09.

A férfiasságod jelzi, szívinfarktusod lesz-e

A 40-es, 50-es éves férfiak esetében a merevedési zavarok legtöbb esetben fontos jelzőtünetei egy később bekövetkező komolyabb bajnak.

A fiatal és középkorú, erekciós problémával küzdő férfiaknál tíz éven belül ötvenszer gyakrabban fordul elő kardiológiai betegség, éppen ezért fontos, hogy időben forduljanak orvoshoz, megelőzve egy későbbi szívinfarktust vagy agyvérzést – mondja dr. Kopa Zsolt a Semmelweis Egyetem orvosra.

A merevedési zavar életkor függő betegség, vagyis az idő előrehaladtával egyre gyakrabban jelentkezik. Ám mivel a hímvessző verőerei kisebb átmérőjűek, mint a szív erei, ezért az ottani érfalproblémák hamarabb nyilvánulnak meg tünetek formájában, mint a szívkoszorúerekben lévő elváltozások. Vagyis a 40-50 éven aluli férfiak esetében a merevedési zavar gyakran másodlagos probléma, ami egy komolyabb, szív- és érrendszeri betegségre hívja fel a figyelmet jóval korábban, mint ahogyan a szívpanaszok jelentkeznek – részletezi dr. Kopa.

A merevedési zavar sok esetben nem maga a betegség, hanem egy tünet, úgy is fogalmazhatunk, hogy a „pénisz a szív antennája”, mivel mindkét esetben érfal problémák (meszesedés, rugalmassági eltérések) alakulnak ki.

A szakember kiemeli: minden merevedési zavarban szenvedő 40-60 év közötti férfi szív-érrendszeri betegnek tekintendő, még kardiológiai tünetek hiányában is, egészen addig, amíg ezt kardiológiai konzílium ki nem zárja.

“A férfiegészség és a szexuális egészség úgy működik, mint a biztosítás: van egy igen jelentős önrész, ez pedig az életmód. Napi fél óra, vagy heti háromszor egy-másfél óra fizikai aktivitás szükséges a férfierő fenntartásához. Sem a cigaretta, sem a drog, a túlzott alkoholfogyasztás vagy doppingszerhasználat nem fér bele a férfiegészség fogalmába. Emellett a mediterrán étrend, a testsúlykontroll és a stressz csökkentése is kiemelt jelentőségű” – összegezte a szakember.