Life Fehér Patrik 2023. 08. 14.

Nyomtató készítheti a jövő tengeri herkentyűit

Újabb állati eredetű táplálékot sikerült 3D-nyomtatással készülő alternatívával helyettesíteni, ez jó hír lehet a tengeri élővilágnak.

Élelmiszermérnökök egy csoportja úgy gondolja, hogy a jövő a 3D-nyomtatással készülő ételeké, melyekkel sokkal gyorsabban, környezetbarátabb módon és – ha a technológia széles körben elterjed – olcsóbban lehet majd gyakorlatilag bármilyen táplálékot előállítani. Egyelőre az áttörés még nem érkezett el, de a kutatások évek óta zajlanak különböző területeken, és egyre szélesebb az a kör, amit 3D-nyomtatással reprodukálni lehet.

Az új vonal a tengeri herkentyűk világa lehet, hála a Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatóinak. Állításuk szerint sikerült áttörést elérniük egy olyan 3D-nyomtatással készülő tintahalkarikát illetően, mely teljesen növényi alapú, azaz vegánok is fogyaszthatják, miközben tápanyagokban gazdag és még ízletes is.

Kép: acs.org

Kép: acs.org

A kutatás vezetőit nem feltétlenül a divathullám mozgatta, hanem valós problémák. Úgy vélik, a jövőben a tengerből származó táplálékok aránya még a jelenleginél is kisebb lehet, az pedig hiba lenne, ha szó szerint felzabálnánk mindent, ami a víz alatt van.

Fel kell készülnünk egy alternatív fehérjeforrással, különösen itt Szingapúrban, ahol a halmennyiség több mint 90 százaléka import

– fogalmazott Poornima Vijayan, a projekt egyik tagja.

Ez a tintahalkarika nem az első a nyomtatott tengeri herkentyűk között, azonban a többi mind újraformázott halat használt fel, ez azonban, ahogy írtuk, vegán, összetevői között növényi fehérjével. A halas ízért a mikroalga felel, míg a másik fő összetevő az ázsiai konyha egyik kedvelt alapanyaga, a mungóbab.

Mungóbab (Kép: Getty Images)

Mungóbab (Kép: Getty Images)

Mire az étel eljut a boltok polcaira, még várni kell: a végeredményt a kutatók tovább szeretnék tökéletesíteni, elsősorban az állagán javítanának tovább, emellett pedig biztosra akarnak menni, tesztek segítségével vizsgálják, hogy a 3D-nyomtatott tintahalkarikát valóban fogyaszthatják a tengeri herkentyűkre allergiás személyek is.

Forrás: acs.org
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images