Life Erdős Norbert 2023. 08. 17.

Most megnézhetjük, amit soha nem akarunk Magyarország felett látni

Pusztító sebességgel tombolt a Fernanda hurrikán, amelyről felvételt is készítettek az űrből. Ilyen szokott lenni a világvége a filmekben.

Augusztus 14-én érte el csúcspontján a Csendes-óceánon tomboló Fernanda hurrikán, amelyről nagyon látványos felvételt készített egy geostacionárius pályán keringő meteorológia műhold.  Az eszköz olyan pályán mozog, amely az Egyenlítő síkjában van és a keringési ideje megegyezik a Föld forgási sziderikus periódusával (23 óra, 56 perc, 4,1 másodperc).

Így nézett ki a hurrikán egy napja 36 ezer kilométeres magasságból:

 

A Fernanda hurrikán sokat enyhült az elmúlt néhány napban (jelenleg közepes, 2-es erősségű), hétfőn azonban még 4-es kategóriájú volt, több mint 209 km/órás széllökésekkel. A hurrikán egyre inkább veszít erejéből, ahogy nyugat felé halad a Csendes-óceánon. A szakértők szerint a hét végére teljesen felbomlik, mielőtt még elérné Hawaiit. 

De a Fernanda is csak kispályás szellő a valaha volt a legnagyobb és legintenzívebb trópusi ciklonhoz képest. A Tip tájfun egy feszültséggel teli, alacsony nyomású zivatarrendszerből alakult ki, egy monszunhullám közepette 1979 október 4-én Pohnpei közelében. A Tip október 12-én érte el csúcsintenzitását ötös erősségű szupertájfunként, több, mint 305 km/órás átlaglökéseivel, amit 410-415 km/órás alkalmankénti széllökések is kísértek. A légnyomás ebben az időszakban hatalmasat zuhant, olyannyira, hogy a tájfun belsejében 25,69 inHg-s nyomást (kevesebb, mint 870 mbar) mértek, ezzel ebben a trópusi ciklonban létrejött a legalacsonyabb mért légnyomás rekordja, ez egyben világrekord is lett.

Forrás: space.com
Kép(ek) forrása: Getty Images