Life Fehér Patrik 2023. 08. 18.

4 ok, amiért nem érdemes meztelenül aludni

Sokaknak megváltás lehet a forró nyári estéken ruha nélkül ágyba bújni, ám az ádámkosztüm nem feltétlenül vezet könnyebb és pihentető alváshoz. Mutatunk négy okot, miért jobb, ha pizsamát húzunk.

Egy felmérés szerint az amerikaiak 71,5 százaléka minden esetben pizsamában alszik, míg a maradék 28,5 százalék időként meztelenül fekszik le. Nem feltétlenül döntenek azonban jól: a jobb alvásért és a kellemesebb hőmérsékletért történő vetkőzés akár a visszájára is elsülhet. Mutatunk négy okot, miért kerüld az ádámkosztümöt alvás közben!

Higiénia

A magunkon hagyott ruha alvás közben “megvéd” saját magunktól, legalábbis higiéniai szempontból. A legkomolyabb fenyegetést az a tény jelenti, hogy az emberek éjszakánként is pukiznak. A levegővel együtt azonban egyéb apró részecskék is távozhatnak belőlünk, melyet alapesetben megfog és egy helyen tart a pizsama. Ruha nélkül azonban forgolódással eljuthat olyan helyekre is, ahová a legkevésbé sem akarnánk, ezzel akár súlyos egészségügyi problémákat okozva.

Hőmérséklet

A nyári meztelen alvás melletti egyik leggyakoribb érv, hogy legalább a pizsama nem melegíti a testet. Ez lehet, de egy szellős ruha abban mindenképp segít, hogy alvás közben elvezeti az izzadságot. Ha meztelenül vagyunk, a belőlünk távozó folyadékok a takaró alól nem tudnak elpárologni, benn rekednek az ágyneműben és a matracban, kellemetlen körülményeket hozva ezzel létre.

Allergia és érzékenység

Ha az átlagosnál érzékenyebb valakinek a bőre, nem feltétlenül javasolt dolog a meztelenül alvás. Ilyenkor a bőr és a környezet között nincs egy plusz védőréteg, külső borításunkat pedig kikezdheti a takaró vagy a lepedő anyaga is. Akár allergiás reakciók is jelentkezhetnek: az amerikai lakosságnak például hat százaléka allergiás azokra a szabad szemmel nem is látható poratkákra, melyek azért jönnek az ágyunkba, hogy az elhalt hámsejtjeinkből lakmározzanak.

Nehéz elalvás

Habár meztelenül születünk, mindenki ruhában alszik első éveiben. Idővel hozzászokunk ehhez, így amikor meztelenül próbálunk aludni, nem is feltétlenül sikerül ez. Hosszú távon ez az alvásminőség romlásához, fáradékonysághoz, ingerlékenységhez vezet.

Forrás: CNET
Kép(ek) forrása: Getty Images