Life Kovács Miklós 2023. 08. 18.

Csoszogva jár az emberszerű robot, de a rúgást jól bírja

Lassan kijelenthető, hogy a robotika meghódítja a mindennapokat, a klasszikus ipari robotok után itt vannak az embereket, állatokat jól utánzó darabok.

A Boston Dynamics volt az első olyan kutatóközpont, ahol már döbbenetesen jó robotokkal álltak elő a fejlesztők. Ahogy egyre jobb megoldásokkal csiszolták a humanoid Atlast és a kutyákra emlékeztető Spot konstrukcióját, úgy lett egyre biztosabb, hogy ez az iparág elsöprő növekedés előtt áll.

Mert az ilyen technológia nem marad egy kézben, szép lassan lemásolják, átveszik, koppintják más cégek is, és megindul a tömegtermelés. Többek között próbálkozik Elon Musk és a Tesla is, de felbukkantak más új szereplők is.

Itt van például az Unitree Robotics által fejlesztett Unitree H1-es. Kissé vézna és esetlen még a Boston Dynamics szaltózó, futva haladó Atlasához mérve, de a csoszogás már meggyőzően megy. Formája meglepően emberszerű, 180 centiméter magas, ugyanakkor 47 kilogramm a tömege, és két Intel Core i7-1265U processzor irányítja. A CPU-k, a LiDAR (lézeralapú távérzékelés) szenzorok adatai alapján navigálják a szerkezetet, ami a jövőben használható kezeket is kap majd.

Egyelőre csak a maximum 5,4 km/órás sunnyogó séta megy neki, de az oldalról jövő rúgások nem hozzák zavarba. Ha kész lesz, akkor nagyjából 30 millió forintba fog kerülni, ami soknak tűnik, de ha belegondolunk, ő lesz a tökéletes munkaerő: nem lép be a szakszervezetbe, nem nyafog a túlóra miatt, és sosem fog elmenni a műszak vége előtt két órával, mert a gyerek lázas. 

Forrás: TechEBlog
Kép(ek) forrása: Unitree