Life Erdős Norbert 2023. 08. 18.

Érdekes sportágak kerülnének be az olimpiára

Összesen hét sportág verseng azért, hogy bekerülhessenek a 2028-as olimpiai játékok közé, amelynek Los Angeles ad otthont.

A 2024-es párizsi olimpián a gördeszka, a hegymászás és a szörf már biztosan a játékok között szerepel, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) már most azon gondolkodik, hogy 2028-ban  milyen versenyszámokkal bővüljenek a világjátékok.

Az esemény szervezői fontolgatják, hogy négykerekű versenyszámmal bővítik a programot, ami nagy újdonság lenne az olimpiai játékok számára, annak ellenére, hogy a NOB 2012 óta elismeri a Nemzetközi Automobil Szövetséget (FIA). A motorsportnak számos formája létezik, de a legvalószínűbb, hogy egy elektromos gokartversenyre esik a választásuk. A sportág már szerepelt a NOB által felügyelt Ifjúsági Olimpiai Játékokon 2018-ban és 2020-ban, női és férfi futamok is voltak.

Ha a Los Angeles-i olimpiai játékok szervezői meghozzák a döntést, utána a azt a NOB-nak is jóvá kell hagynia. 

Az elektromos gokart mellett még a zászlófoci (az amerikai foci ütközésmentes változata), a softball, a lacrosse, a breakdance, a karate és a squash versenghet a bekerülésért.  Döntés idén ősszel várható.

Forrás: Reuters
Kép(ek) forrása: Getty Images