Life Fehér Patrik 2023. 08. 19.

Megvan az idei év legkülönlegesebb étterme

Már maga a hely is különleges, mely otthont ad az étteremnek, ahol a feltörekvő profi séf által összeállított 18 fogásos menüsor napjaink problémáira is rávilágít. Az idei évre már ne tervezz ide, minden asztal foglalt.

2022 augusztusában a norvégiai Hardanger-fjordban megnyílt a Salmon Eye (Lazacszem) nevű épület, melynek különlegessége, hogy a vízben lebeg, megközelítése csak és kizárólag hajóval lehetséges. Az ellipszoid alakú, 1256 tonnát nyomó, 9250 fémlemezzel borított 1000 négyzetméteres épület megépítésével az alkotók arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy a Föld jelenlegi állapotában gondolnunk kell az óceánokra is, ha jól szeretnénk lakni.

Elsőre furcsának tűnhet ez a gondolat, de tényleg nehéz helyzet előtt áll az emberiség: az ENSZ becslései szerint 2050-re 56 százalékkal több élelmiszert kellene előállítanunk, miközben a megművelhető föld mennyisége nemigen tud már hova növekedni, ráadásul még csökkenteni is szeretnénk a karbonemissziónkat. A SalmonEye-jal olyan, valóban fenntartható táplálkozási megoldásokra mutatnak rá, mint a karbonsemleges lazactenyésztés – ilyet jelenleg csak egyetlen ember, Eide Fjordbruk tud a világon.

Nézz képeket a különleges épületről az alábbi fotóra kattintva!

15 fotó megtekintése

Többek között az ő halai is megtalálhatóak a Restaurant Iris kínálatában, mely az idén tavasszal nyitott, és azonnal bombasiker lett. Az étterem ugyanazt a szemléletet követi, mint a neki otthont adó épület, mindezt luxusszintre emelve.

A 18 fogásos menüért egy fiatal feltörekvő séf, Anika Madsen felel, aki már 17 éves korában dolgozott Michelin-csillagos étteremben, azóta pedig több dániai neves étterem konyhafőnökévé vált. Ő is elkötelezett a fenntarthatóság iránt, így az Iris menüsorából megpróbált egyfajta sztorit kerekíteni, mely elmeséli, hogy a globális élelmiszerlánc milyen kihívások és veszélyek előtt áll. Az ételek azonban nem csupán “fenyegetnek”, hanem megoldást is kínálnak, ötleteket adnak a jövőre tekintve.

Az alábbi képre kattintva a fogásokról nyílik galéria!

18 fotó megtekintése

Adott tehát a látványos környezet és a finom ízek: nem csoda, hogy az internet hamar felkapta a helyet, olyannyira, hogy az idei évre már nincs is szabad asztal az Irisbe. Tény, hogy egyébként sem egy tömegmenzáról van szó: szerdától szombatig tartanak nyitva 24 hellyel, egy este pedig két ültetést pörgetnek le, így legfeljebb 48 fő részesülhet az egyedülálló élményben egy nap. Az élményt itt tényleg szó szerint lehet érteni, ugyanis egy ilyen program, melynek ára fejenként 110 ezer forintnak megfelelő norvég korona, hat órán át tart.

Forrás: Restaurant Iris
Kép(ek) forrása: Håkon Settemsdal, John Asle E. Hansen, Rasmus Jurkatam, Sebastian Lamberg Torjusen, Tobias Lamberg Torjusen