Life Fehér Patrik 2023. 08. 20.

Így ünnepeltük régen augusztus 20-át

Vannak bevett szokások, de az elmúlt évszázadban többféleképpen is megünnepeltük augusztus 20-át. Régi fotók segítségével idézzük fel ezeket.

Augusztus 20-a Magyarország nemzeti ünnepe, 1991 óta hivatalos állami ünnepe az államalapítás és az államalapító I. (Szent) István király emlékére. A nap egyben a magyar katolikus egyház egyik – Magyarország fővédőszentjének tiszteletére tartott – főünnepe.

Napjainkban a hivatalos ünneplés Budapesten, a Kossuth téren Magyarország lobogójának felvonásával és a tisztavatással kezdődik, majd Budán a mesterségek ünnepének megrendezésével folytatódik, ott mutatják be Magyarország tortáját is. Délután a Szent István-bazilika körüli Szent Jobb-körmenet a legfontosabb esemény, a napot pedig az esti tűzijátékok zárják országszerte.

Nem mindig volt azonban minden pontosan így: az alábbiakban korabeli fotók segítségével visszatekintünk, hogyan is teltek korábban az augusztus 20-ák.

A Szent Jobb-körmenet régebben sokkal nagyobb területen haladt, ezen az 1930-as fotón az Andrássy úton látható a menet (Kép: Fortepan / Révay Péter)

A Szent Jobb-körmenet régebben sokkal nagyobb területen haladt, ezen az 1930-as fotón az Andrássy úton látható a menet (Kép: Fortepan / Révay Péter)

1927 óta hozzátartozik az augusztus 20-ai ünnepséghez a budapesti tűzijáték (ez a fotó 1937-es). Kivételt a második világháború évei, valamint a 1956 és 1966 közötti időszak jelentett. 2022-ben nem augusztus 20-án, hanem 27-én lőtték fel a pirotechnikát az időjárás-előrejelzések miatt (Kép: Fortepan / Bojár Sándor)

Nézd meg többi képünket a galériában, kattints az alábbi fotóra!

11 fotó megtekintése
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Arpad Kurucz/Anadolu Agency/Getty Images