Life Erdős Norbert 2023. 08. 31.

Félelmetes égi jelenséget fotóztak Magyarországról

Szombat éjjel 420 kilométeres távolságból, Gyuláról fotózták le a csehországi viharok fölötti vörös lidérceket.

Az elmúlt napokban nem csak hazánkban, Európa-szerte erős viharok alakították az időjárást. Csehország sem maradt ki a szórásból, ahol szombat éjszaka különleges fények jelentek meg az égbolton. 

A vörös lidérceknek nevezett fényeket még 420 kilométeres távolságból is érzékelni lehetett, ugyanis az Időkép egyik látogatójának, a Gyulán tartózkodó Szűcs Gábornak sikerül megörökítenie ezeket a fényeket.

Félelmetes égi jelenséget fotóztak Magyarországról

A vörös lidérc, más néven ködfénykisülés, egy magaslégköri fényjelenségek vagy rövid életű felvillanások közé tartozó fényjelenség. 1989-ben fedezték fel az Egyesült Államokban, amikor viharfelhőket figyeltek meg. A vörös lidércek kizárólag viharfelhők felett keletkeznek, nagyobb villámkisülések után. A színe után nevezik vörösnek, a lidérc pedig a népi hiedelmekből ered.

A vörös lidérceket szabad szemmel gyakorlatilag lehetetlen észlelni, mivel a felvillanás csupán a másodperc néhány ezred részéig tartanak. Fotózásuk emiatt nem egyszerű feladat, de Gábornak sikerült. A másik nehézség a megfigyelésnél az, hogy rá kell látni a viharfelhők tetejére, ami általában több száz kilométeres távolságot jelent a megfigyelő számára. Közvetlen megfigyelésük csak éjszaka lehetséges.

Félelmetes égi jelenséget fotóztak Magyarországról

A vörös lidércek a viharfelhők felett 40–50 km-es magasságban keletkeznek és kiterjedésük felfelé elérheti az 50 km-t, horizontálisan szintén elérheti a 40–60 km-t. A kisülés alakja néha oszlopszerű, de előfordulnak fa vagy medúza alakú formák is, ahogy azt a fotókon is láthatjuk.